Eveniment

Apartament de 4 camere, la vanzare pentru 120.000 de euro, cat costau 2 camere acum un an. Cat va mai scadea piata imobiliara? Cum comentati?

Apartament de 4 camere, la vanzare pentru 120.000 de euro, cat costau 2 camere acum un an. Cit va mai scadea piata imobiliara? Cum comentati?
06.07.2009, 00:00 138

Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au continuat sa scada si in luna iunie a acestui an cu peste 10% in cazul celor cu patru camere, al caror pret mediu solicitat de proprietari este de 123.000 de euro, potrivit monitorizarii realizate de site-ul AnunturiParticulari.ro.

Preturile au scazut mai putin insa in cazul locuintele mici -garsoniere, doua si trei camere, cu procente de 1-2%.

Astfel, proprietarii de apartamente cu patru camere sunt dispusi sa renunte la locuinte pentru aceiasi bani cu care anul trecut se vindeau apartamente cu doua camere, ale caror suprafete pot fi cu 40% mai mici.

 

Preturile ajung la 90.000 de euro la vanzare

Preturile de vanzare sunt chiar mai mici decat cele solicitate, in zone precum Titan, Drumul Taberei sau chiar Dristor in ultimele zile fiind incheiate tranzactii la valori de 90.000 de euro pentru un apartament cu patru camere.

In privinta evolutiei viitoare a preturilor, in prezent sunt luate in calcul doua scenarii: criza din economia reala s-ar putea adanci in cea de-a doua jumatate a anului, motiv pentru care potentialii cumparatori ar putea sa amane si mai mult luarea unei decizii. Pe de alta parte, o alta categorie de cumparatori considera ca dobanzile oferite prin programul „Prima casa" si reducerile de pret operate in ultimul an de catre proprietari reprezinta argumente puternice pentru a face o achizitie in urmatoarea perioada.

„Am cumparat luna trecuta un apartament cu doua camere intr-un bloc nou de la Piata Progresul, deoarece mi s-a parut un pret bun, iar senzatia mea a fost ca in ultimele luni preturile au stagnat si mi-a fost frica sa nu inceapa cresterea", a declarat Dan D., care lucreaza in domeniul asigurarilor, si care a platit 74.000 de euro pentru un apartament cu o suprafata construita de 85 de metri patrati, incluzand balcoanele. Locuinta se afla intr-un bloc cu trei etaje si zece apartamente finalizat anul trecut de un mic dezvoltator, care actiona din postura de persoana fizica, nepercepand astfel TVA in momentul tranzactiei.

 

1.000 de apartamente noi sunt finalizate dar nevandute

In acelasi timp, oferta de locuinte spre vanzare este in prezent la circa jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit AnunturiParticulari.ro, site care monitorizeaza presa centrala si site-urile web de profil si care a contorizat mai putin de 2.000 de anunturi noi in luna iunie.

Presiunea pe preturile apartamentelor vine in acest an si din partea ansamblurilor rezidentiale cu locuinte noi, in conditiile in care aproximativ 1.000 de unitati au fost construite recent fara a fi vandute in proiecte precum Ibiza Sol (Pipera), Residenz (Chitila), Greenfield (Baneasa), Ten Blocks (Militari) sau Primavara Ghencea.

In conditiile in care preturile dezvoltatorilor raman mult peste cele solicitate de proprietarii apartamentelor vechi, primii risca sa ramana cu locuintele in portofoliu. Daca in zonele periferice preturile apartamentelor noi au scazut spre nivelul de 1.000 de euro/metrul patrat sau chiar mai jos, in zonele semi-centrale, locuintele noi se tranzactioneaza in continuare cu valori de peste 1.500 sau chiar 2.000 de euro/metrul patrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO