Eveniment

Aprecierea leului si-a facut efectul: exporturile s-au prabusit in luna mai

Aprecierea leului si-a facut efectul: exporturile s-au prabusit in luna mai

Click pentru imaginea intreaga

11.07.2007, 19:01 22

Exporturile romanesti au scazut cu 0,9% in lei in luna mai, pana la 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezinta prima reducere a acestora din ultimii ani, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
Exprimata in euro, valoarea exporturilor din mai a fost cu 5% mai mare decat in mai 2006, din cauza efectului de apreciere a leului fata de moneda europeana. De altfel, tocmai aceasta apreciere a leului a redus exporturile, companiile care isi vand marfurile peste granita fiind cele mai afectate.
Exportatorii sunt primii afectati de aprecierea leului (scaderea nominala a cursului de schimb), pentru ca primesc tot mai putini lei cand schimba sumele in euro incasate in urma vanzarii marfurilor peste granita. In luna mai, scaderea in premiera a exporturilor s-a suprapus peste accelerarea trendului de apreciere a leului. La inceputul lunii mai, cursul a picat sub 3,3 lei pentru un euro si a inceput cursa catre minimul de 3,11 atins in urma cu cateva zile, adica un record pentru ultimii cinci ani. Numai in luna mai, leul a castigat inca 1,5% fata de moneda europeana.
Leul a batut in ultimele luni si cele mai optimiste prognoze de apreciere, ajungand la un moment dat sa castige aproape 8% fata de euro, comparativ cu inceputul anului. In 2006, leul s-a apreciat tot cu 8% fata de euro. In timp ce exporturile s-au redus in lei in luna mai, importurile au crescut cu 15,1% in lei si cu 22% exprimate in euro. Importurile din luna mai au fost de 4,3 mld. euro. Astfel, deficitul comercial (import-export) a fost de aproape 1,9 mld. euro numai in luna mai, in crestere cu 57% fata de cel din luna mai 2006 (1,2 mld. euro). Deficitul a incetinit usor ritmul sau de crestere in luna mai, fata de avansul de 66% din primele patru luni.
Per total, in primele cinci luni, exporturile au marcat o crestere de 7% in lei (13% in euro), iar importurile s-au majorat cu 22% in lei (29% in euro). Astfel, deficitul comercial a ajuns la 7,62 mld. euro, cu 64% mai mare decat in primele cinci luni ale anului 2006. Fata de prognoza oficiala pentru intreg anul, exporturile sunt sub program (fiind estimata o crestere de 17% in euro pe tot anul, fata de 13% la cinci luni), iar importurile au depasit asteptarile (29% la cinci luni, fata de 22% estimat pe tot anul).
Ca urmare, deficitul comercial a crescut in primele cinci luni ale anului cu un ritm dublu fata de cel asteptat pentru tot anul (64% fata de 32%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO