Eveniment

Aproape 800 mil. euro au iesit din rezerva BNR in martie

Aproape 800 mil. euro au iesit din rezerva BNR in martie
01.04.2009, 18:47 21

Rezerva valutara a Bancii Nationale a mai pierdut aproape 800 de milioane de euro in martie, coborand la 25,12 miliarde de euro.

Aceasta a fost a cincea luna consecutiva de scaderi, timp in care rezerva a coborat cu peste doua miliarde de euro, de la varful istoric de 27,3 miliarde de euro, atins in octombrie anul trecut. Reducerea rezervelor din aceste luni reflecta eforturile BNR de a atenua slabirea leului, prin vanzari de valuta pe piata interbancara, spun analistii. Pentru luna martie, slabirea dolarului si lirei sterline fata de euro a dus la o diminuare contabila a rezervei valutare cu 422 de milioane de euro, spun reprezentantii BNR.
Scaderea din martie este una dintre cele mai puternice inregistrate in ultimii patru ani, fiind depasita doar de cea din decembrie 2008, cand din rezerva BNR au iesit ceva mai mult de un miliard de euro. In februarie scaderea fusese de numai 92 de milioane de euro. In decembrie BNR a fost nevoita sa sterilizeze cantitatea mare de lei aruncati in piata la sfarsitul anului trecut prin cheltuielile Ministerului de Finante, pentru a limita presiunile de depreciere a cursului.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a fost invitat ieri in Parlament pentru a prezenta situatia economica, a declarat la sfarsitul intalnirii ca acordul de finantare externa incheiat saptamana trecuta este "nu doar necesar pentru actuala perioada, ci si unul bun." In cadrul acordului, BNR va primi la rezerva valutara 12,95 miliarde de euro, reprezentand un imprumut de la Fondul Monetar International.
BNR explica o parte din scaderea rezervelor valutare din martie prin fluctuatiile cotatiilor dolarului si lirei sterline in fata euro.
"Scaderea rezervelor la 31 martie 2009 fata de 28 februarie 2009 a fost in mare parte rezultatul evolutiei cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata. Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei sunt constituite din active denominate in euro (65%), dolari SUA (27,5%), lire sterline (7%) si alte valute (0,5%)", potrivit BNR. Astfel, aprecierea euro fata de dolar si lira sterlina a generat o reducere a rezervei (care este exprimata in euro) de 422 de milioane de euro.
Iesirile totale din vistieria BNR au fost in martie de 4,13 milarde de euro, fata de 3,5 miliarde de euro in februarie. Banca centrala consemneaza ca principale directii reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale, platile din contul Comisiei Europene, platile reprezentand rate si dobanzi la datoria externa publica si public garantata, precum si efectul operatiunilor pe piata interbancara.
"Prezenta BNR pe piata valutara interbancara a fost simtita si pe parcursul lunii martie, in principiu limitand deprecierea leului peste un nivel de 4,3 lei pentru un euro. Astfel poate fi explicata o parte din iesirile mari de valuta", spune Catalina Constantinescu, senior econo­mist la RBS Bank Romania.
In ultimele doua luni leul a fost destul de stabil in fata euro, cursul stagnand intr-o banda ingusta in jurul nivelului de 4,3 lei pentru un euro. In acest timp monedele de pe pietele emergente vecine au inregistrat pierderi importante, zlotul polonez si forintul maghiar fiind cel mai puternic lovite. Daca la inceputul lunii decem­brie zlotul si leul se aflau la niveluri similare fata de euro (cursurile erau apropiate de 3,8 unitati/euro), in prezent la Bu­curesti euro este tranzac­tio­nat la 4,23 lei, in timp ce la Var­sovia cursul este de 4,55 zloti/euro.
In urma cu doua zile co­tatiile erau chiar la 4,7 zloti/euro.
Pe partea de intrari la rezerva valutara BNR a inregistrat fluxuri de 3,52 miliarde de euro. Si aici primul factor de influenta citat sunt modificarile rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale, urmate de alimentarea contului Comisiei Europene, veniturile din administrarea rezervelor internationale si cele realizate din operatiunile de pe piata interbancara.
Pe langa rezervele valutare BNR detine si o rezerva de aur, de 103,7 tone. Valoarea aurului era la sfarsitul lui martie de 2,3 miliarde de euro, astfel ca rezervele inter­nationale totale ale BNR (valuta plus aur) erau de 27,4 miliarde de euro. Rezerva valutara este unul dintre principalii indicatori de stabilitate urmariti de investitorii straini si de agentiile de rating.
Nivelul ridicat al rezervelor, comparativ cu dimensiunile pietelor financiare locale, au permis BNR sa protejeze cu usurinta leul fata de atacul lansat in toamna trecuta de ban­cile straine.
De altfel, guvernatorul Mu­gur Isarescu a subliniat ca acor­dul de finantare externa incheiat saptamana trecuta vizeaza si protejarea rezervelor minime obligatorii. In cadrul acordului, 12,95 miliarde de euro vor fi imprumutate de la Fondul Monetar International, banii urmand sa intre in rezerva valutara a BNR. O prima transa, de 5 miliarde de euro, va intra in luna mai, cand va deveni efectiva si decizia de marti a BNR de a revizui baza de calcul pentru rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO