Eveniment

Aproape toti bugetarii vor castiga la fel ca anul trecut

16.02.2010, 23:04 11

Salariile si veniturile bugetarilor nu vor scadea anul acesta,potrivit unor clarificari facute de reprezentantii MinisteruluiMuncii pe legea salarizarii unitare, care va afecta 1,4 mil. desalariati de la stat. Exista insa anumite sporuri, consideratenelegale care vor fi eliminate si care vor duce la reducereaveniturilor anumitor salariati.

"Nici salariile si nici veniturile bugetarilor nu vor scadeaprin aplicarea legii salarizarii. Daca exista cazuri individuale incare au aparut fenomene de diminuare a veniturilor, acestea sedatoreaza intelegerii si interpretarii eronate a unor ordonatori decredite pentru aplicarea legislatiei in vigoare si vom intervenipentru corectare", a explicat Valentin Mocanu, secretar de stat inMinisterul Muncii.

El a mai precizat ca exista posibilitatea ca, in cazurile incare se elimina niste sporuri, sa apara situatii care sa conduca ladiminuarea veniturilor, dar care sa poata fi compensate printr-unvenit de completare, introdus in salariul de baza. Potrivit legiisalarizarii, sporurile pe care le vor lua anul acesta bugetarii nutrebuie sa depaseasca 30% din totalul veniturilor (salariul de bazasi sporuri). Procentul poate fi depasit numai in cazuriindividuale, printr-o hotarare de guvern.

Clarificarea ministerului vine dupa ce unii bugetari spun cas-au trezit cu mai putini bani in buzunare dupa prima luna din an.Salariatii care primeau spor de zambet, de tinuta sau de adaptarela reintoarcerea din concediul de odihna nu vor mai primi acestebeneficii si nici sume suplimentare care sa compenseze eliminareaacestora.

"Sporul de zambet ajungea pana la 15% din salariu. (...) Nu sepoate vorbi de o diminuare a salariilor, ci de o corectare asituatiilor in afara prevederilor legale", mai spune Mocanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO