Eveniment

Aprobarea proiectului de buget: astazi guvernul ia doar deciziile politice, cifrele mai asteapta

Aprobarea proiectului de buget: astazi guvernul ia doar deciziile politice, cifrele mai asteapta
28.01.2009, 20:05 13

"Suntem aproape in faza finala a consultarilor cu partenerii sociali, avem si o sedinta a coalitiei in aceasta dupa-amiaza, pentru ca maine (astazi - n.red.) sa putem lua decizii politice in cadrul Guvernului", a spus Boc, citat de Mediafax, la finalul discutiilor de la Ministerul Finantelor cu reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor privind bugetul din acest an, la care a participat si presedintele Traian Basescu.
Potrivit unor surse guvernamentale, alocarile bugetare pe ministere nu pot fi definitivate intrucat ministrul finantelor Gheorghe Pogea insista pentru pastrarea unui deficit bugetar de sub 2,2%, varianta in care unele ministere vor fi bugetate sub pragul minimal acceptat de ministri. Proiectia bugetara nu a putut fi finalizata in cursul intalnirii de marti seara dintre liderii PD-L si PSD, intrucat, in varianta de calcul cu un deficit bugetar de 2-2,2%, nu au putut fi satisfacute solicitarile minimale ale tuturor ministrilor, au spus sursele citate de Mediafax
Premierul nu a spus explicit daca bugetul va fi sau nu adoptat, dar si pentru unii dintre participantii la discutiile de la Finante, intentiile Guvernului erau limpezi. "Boc a zis clar ca maine (azi, n.n.) nu se aproba bugetul, ci doar principiile generale pe baza caruia a fost construit. Nu se va aproba bugetul care va fi trimis in Parlament", a spus Cezar Corici, presedintele UGIR 1903.
Guvernul anuntase anterior ca intentioneaza sa adopte astazi bugetul de stat, pentru ca acesta sa ajunga in Parlament pentru a fi dezbatut la inceputul saptamanii viitoare.
Seful Guvernului a spus ca a prezentat sindicatelor si patronatelor probleme legate de prioritatile guvernamentale, in principal de asigurarea unei investitii publice masive in economie.
"20% din cheltuielile bugetare programate in acest an vor fi utilizate pentru investitii care sa genereze locuri de munca si crestere economica pentru iesirea din criza", a spus Boc.
"Evident ca exista dificultati si in a imparti aceste 10 miliarde de euro, cat reprezinta 20% din buget pentru investitii. Vrem sa dam (banii - n.n.) in acele sectoare care sa genereze resurse economice si locuri de munca, pentru ca Romania sa poata merge mai departe. Evident ca avem si o componenta sociala, preocuparea noastra fundamentala este ca aceia care sunt cu pensii foarte mici si vulnerabili in aceste momente de criza sa beneficieze de solidaritatea noastra. Exista disponibilizari in fiecare zi si trebuie sa avem decizii rationale care se iau numai dupa ce ne consultam cu toti factorii abilitati", a spus Boc.
Nici seful Guvernului, nici ministrul de finante nu au vorbit despre posibila inghetare a salariilor bugetarilor, care a fost ceruta coalitiei de seful statului. Guvernul a mentionat ca este vorba doar de o propunere si ca nu s-a luat vreo decizie din acest punct de vedere, a spus seful UGIR.
In timpul discutiilor de la Ministerul de Finante, seful statului a facut apel la moderatie si la "impartirea dificultatilor acestui moment", a afirmat Corici, precizand ca patronatele sustin o moderatie in privinta cresterii salariilor.
Basescu a "incercat sa ne sperie, asa, putin, in stilul dansului, dar noi (patronatele - n.n.) cunoastem realitatile din economie", a mai spus Corici. El a mai afirmat ca ministrul de finante Gheorghe Pogea a propus inghetarea sau reducerea sporurilor, pentru ca mare parte dintre cele 86 de sporuri sunt acordate nejustificat.
"Nu se poate asa ceva, exista functionari publici care au de trei ori salariul presedintelui Romaniei", a spus Corici.

 

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO