Eveniment

Cum arată proiectul tehnologic pe care Marian Petrache, şeful Ilfovului, al doilea judeţ ca putere economică din România, vrea să-l dezvolte în jurul laserului de la Măgurele, unde vrea să atragă creierele şi talentele româneşti, împreună cu marile companii: În joc sunt 50 de hectare şi investiţii de zeci de milioane de euro

 Cum arată proiectul tehnologic pe care Marian Petrache,...

Autor: Alex Ciutacu

12.06.2018, 17:32 515

 Proiectul Măgurele Science Park ce va fi dezvoltat în jurul celebrului laser de la Măgurele a primit astăzi undă verde în cadrul evenimentului „We are inventing the future! Our bet on science”.

„Vizăm dezvoltarea antreprenoriatului, sprijinirea start up-urilor, astfel încât România să treacă la un nou model de dezvoltare: economia inovativă. Vom crea un ecosistem atractiv, bazat pe cunoaştere, un parc ştiinţific care va aduce beneficii importante nu numai Regiunii Bucureşti-Ilfov, ci întregii ţări”, spune Marian Petrache, preşedinte al CJ Ilfov.

Masterplanul Parcului Ştiinţific îşi propune un Centru de Inovare, un Incubator de Afaceri, alături de Centrul de Conferinţe şi Birouri, Muzeul Viitorului, CEntrul de Excelenţă în Sănptate, Centrul Tehnologiei INformaţiilor şi Comunicaţiilor, Centrul de Transfer Tehnologic şi Centrul de CErcetare Materiale Avansate.

„Din nefericire, multe studii de fezabilitate nu au fost urmate de proiecte efective. Parcul Ştiinţific Măgurele este o excepţie fericită unde atât terenul cât şi o parte a resurselor financiare sunt deja la dispoziţia proiectului. Creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene reprezintă o necesitate pentru infrastructura de cercetare a României”, spune preşedintele Klaus Iohannis, în deschiderea evenimentului.

Proiectul a primit deja 17,5 milioane de euro şi un teren de 5 hectare – suprafaţă totală asumată fiind de 16 hectare şi vizează atragerea unor alte fonduri, atât rambursabile, cât şi nerambursabile, iar oficialii transmit că sunt deschişi chiar şi pentru parteneriate public-privat.

„Asistăm la o manifestare a unei culmi a cunoaşterii. Trăim un moment istoric. La jumătatea secolului trecut, tradiţia laserelor de la Măgurele ne făcea să fim mândri şi orgolioşi. Membrii ai Academiei sunt implicaţi în proiectele din Parcul Ştiinţific de la Măgurele”, spune academicianul Ion Aurel Pop, preşedinte al Academiei Române.

Comunitatea ştiinţifică din Măgurele cuprinde 150 de cercetători, plus 20-30 de persoane personal de suport, iar numărul angajaţilor este estimat să crească la 320 până în 2020. Din cei 150 de fizicieni şi ingineri, o terime sunt români întorşi din străinătate, de la mari firme, iar 50-60 sunt străini, veniţi din 26 de ţări.

„Avem mulţi absolvenţi ai facultăţii noastre care sunt în prezent lideri de proiect la Măgurele (…) Suntem astăzi în faţa unei Iniţiative cu potenţial uriaş de a schimba faţa cercetării de avangardă din România”, spune Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica din Bucureşti.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO