Eveniment

ARIS: Investitiile straine ar putea fi de 7 mld. euro

ARIS: Investitiile straine ar putea fi de 7 mld. euro

Sorin Vasilescu, directorul ARIS: Majoritatea celor care investesc in partea de vest a tarii sunt cei care fac investitii de tip greenfield si vor sa si exporte.

08.03.2007, 19:59 66

Investitiile straine directe de anul acesta vor fi de cel putin 7 miliarde de euro, in scadere cu circa doua miliarde de euro fata de anul trecut, potrivit lui Florin Vasilache, secretar general al ARIS (Agentia Nationala pentru Investitii Straine), citat de agentia de stiri Mediafax.
Investitiile nu vor atinge aceeasi valoare ca anul trecut din cauza ca marile privatizari s-au incheiat deja, iar valoarea lor va fi semnificativa. Anul trecut ARIS estima initial o valoare a investitiilor directe de 6,5 miliarde de euro, iar apoi si-a marit estimarea la peste 8 miliarde de euro, insa rezultate au fost peste ambele prognoze.
Ca si in anii trecuti cele mai multe investitii vor fi in industria componentelor auto.
"Anul acesta nu vor fi schimbari spectaculoase in ceea ce priveste domeniile care atrag cele mai multe investitii straine directe. Va ramane in continuare in top domeniul componentelor auto, precum si energia alternativa (biodiesel, eoliana), domeniul constructiilor si imobiliarelor sau sectorul IT si de comunicatii (vezi investitia Nokia), dar si infrastructura", a spus Sorin Vasilescu, directorul ARIS.
In domeniul componentelor auto si-au anuntat deja investitia doua companii mari. Astfel, Renault urmeaza sa amenajeze un centru de proiectare si dezvoltare langa Targoviste, iar compania japoneza de componente auto Calsonic Kansei vrea sa investeasca circa 100 de milioane de euro pentru o fabrica de componente auto in Parcul Industrial Ploiesti
Anul acesta investitiile se vor concentra, ca si pana acum, in partea de vest a tarii datorita avantajelor logistice, dar si a fortei de munca mai calificate in domenii hi-tech.
"Majoritatea celor care investesc in partea de vest a tarii sunt cei care fac investitii de tip greenfield si vor sa si exporte", a mai spus Vasilescu. Astfel, Timisoara si Arad sunt foarte dezvoltate din acest punct de vedere, precum si Satu Mare, Baia Mare, Brasov sau Sibiu, toate acestea avand zone industriale importante.
"Dorim sa extindem parcul industrial din Satu Mare, iar in cluster-ul industrial din Baia Mare (din jurul aeroportului) vor fi investitii straine importante din Germania in componente auto", precizeaza Vasilescu.
Un alt judet care va atrage investitii consistente in acest an este Clujul.
"Clujul se va dezvolta foarte mult, mai ales prin investitia Nokia in parcul industrial. Totodata si Ploiestiul va atrage investitii consistente, precum si judetul Calarasi unde avem solicitari din partea unor investitori din Spania si Portugalia", a mai spus Vasilescu.
Nici partea de est nu va fi ocolita de investitii in acest an.
"Dorim sa dezvoltam si partea de est, cum ar fi Bacau, Iasi si Piatra-Neamt. In Suceava este deja o investitie importanta in industria lemnului, iar in celelalte judete sunt necesare parcuri industriale pentru atragerea investitiilor", a spus Vasilescu.
In continuare cele mai multe investitii vor fi din tari europene, urmate de Asia (China, India, Japonia, Coreea, Singapore, Indonezia si Malaiezia).
In acelasi timp, ARIS conteaza si pe investitii in real estate din Emirate, Quatar si Kuweit.

Investitiile interne, un ritm aproape record
Formarea bruta de capital fix (care cuantifica investitiile din economia nationala) a crescut cu 16,1% anul trecut comparativ cu 2005, marcand cel mai ridicat ritm de crestere din ultimii 12 ani, conform datelor publicate ieri de catre Institutul National de Statistica. Anterior acestei cresteri, un ritm de circa 20% mai fusese inregistrat in 1993. Conform INS, investitiile facute anul trecut in economie au totalizat 13,8 miliarde de euro, adica putin peste 14% din PIB. In cadrul acestor investitii, lucrarile noi de constructii au crescut cu 18%, iar investitiile in utilaje au crescut cu 11,2%. In 2006, investitiile in constructii noi au reprezentat 44,5% din totalul investitiilor, iar utilajele - aproape 48%. Pentru 2007, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un ritm de 14% pentru formarea bruta de capital fix, fata de cel de 16,1% din 2006. (Mihai Bobocea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO