Eveniment

Asiguratorii explica scumpirea RCA. Service-urile protesteaza

Asiguratorii explica scumpirea RCA. Service-urile protesteaza
08.02.2010, 23:08 73

Razboiul dintre companiile de asigurari si service-urile autocontinua: in timp ce asiguratorii incearca sa explice de ce s-auscumpit politele RCA (asigurare de raspundere civila autoobligatorie), reprezentantii service-urilor ameninta cu mitinguriin fata Comisiei de Supraveghere a Asigurari si in PiataConstitutiei din Capitala.

Asociatia profesionala a companiilor de asigurari, UNSAR, aorganizat ieri o conferinta pentru a explica scumpirea politelorRCA in ultimii cinci ani, despre care oficialii AsociatieiSocietatilor de Service Auto Independente (ASSAI) spun ca esteabuziva si nejustificata. Mai mult, reprezentantii unitatilorreparatoare sustin ca asiguratorii le datoreaza 300-400 de milioanede euro pentru reparatii, bani care intarzie sa intre in conturileservice-urilor.

Este vorba de un razboi mai vechi si aproape permanent inultimii ani, asiguratorii fiind nemultumiti de cresterea tarifelorla manopera in service-uri si de scumpirea pieselor auto, in timpce unitatile reparatoare afirma ca primesc banii de la asi guratoricu mari intarzieri si sunt nemultumite de faptul ca unele firme deasigurari au inceput sa achizitioneze ele insele piesele, pentru anegocia mai bine pretul.

Oficialii UNSAR spun ca asigurarile RCA s-au scumpit in ultimiicinci ani din cauza majorarii limitelor de despagubire (raspundereamaxima a asiguratorilor) in vederea alinierii la practicile UE si acresterii accelerate a numarului de accidente auto. In fiecare an,pretul RCA creste cu 30-40% la majoritatea societatilor, iar launele chiar se dubleaza pentru anumite categorii de clienti. Inprezent, polita RCA pentru un autoturism cu o capacitate amotorului cuprinsa intre 1,2 si 1,4 litri costa 360-550 de leipentru persoane fizice si intre 700 si 1.300 de lei pentru persoanejuridice.

"Valoarea raspunderii pentru despagubiri materiale a crescut de6,6 ori in ultimii cinci ani, pana la 500.000 de euro, iar in cazulraspunderii pentru vatamari corporale, valoarea a crescut de 20 deori, la 2,5 milioane de euro", a declarat Cristian Constantinescu,presedintele UNSAR, citat de Mediafax. Constantinescu ocupa sipozitia de director general al Allianz-Tiriac, liderul pieteiasigurarilor.

Pe de alta parte, oficialii ASSAI sustin ca aceasta majorare alimitelor de despagubire se vede doar pe hartie.

"Asigurarea RCA pentru un Logan cu motor de 1,6 litri a ajuns dela 185 de lei in 2005 la 700 de lei anul acesta. Cresterealimitelor de despagubire a avut loc numai pe hartie, pentru ca inrealitate firmele de asigurari au probleme si cu plata unor daunede numai 1.000 de euro. Fiecare din cele aproape 400 de service-urimembre ale ASSAI are de primit, in medie, 100.000 de euro de laasiguratori. In prezent, perioada de incasare a banilor a ajuns la60-65 de zile", afirma Cristian Muntean, directorul general alASSAI.

De cealalta parte, presedintele UNSAR afirma ca, dacaasiguratorii ar avea restante de 300-400 de milioane de euro laservice-uri, inseamna ca acestea rezista pe piata de doi ani farasursa lor principala de venit.

"In costurile unei reparatii auto, piesele au o pondere de 70%,diferenta pana la 100% fiind manopera. In 2009, daunele RCA s-ausituat la circa 500 de milioane de euro, in conditiile in care ratadaunei s-a situat in jurul cifrei de 100%. Daca luam in calcul doarprocentajul manoperei, inseamna ca suma pe care asiguratorii artrebui sa o returneze unitatilor service se ridica la 150 demilioane de euro. Deci, dupa afirmatiile directorului ASSAI,unitatile service nu au mai primit bani de la asiguratori de doiani, cu alte cuvinte au reusit sa isi continue activitateaprincipala fara banii de la asiguratori", a spus seful UNSAR.

O cauza a scumpirii politelor este cresterea numarului deaccidente auto, asigurarea RCA fiind o linie de businessneprofitabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO