Eveniment

Asiguratorii pierd 45 mil. € din cauza scumpirii CASCO

03.02.2010, 23:08 47

Societatile de asigurare ar putea pierde afaceri de 45 mil. euroanul acesta, pentru ca o treime din membrii ConfederatieiOperatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) adecis sa renunte la asigurarea CASCO din cauza majorarii tarifelorsi a intarzierilor la plata despagubirilor.

Circa 90.000 de vehicule din cele 300.000 aflate in proprietateamembrilor COTAR ar putea ramane fara asigurare facultativa CASCO in2010, dupa ce o analiza a confederatiei a relevat costuri cureparatiile cu 25% mai mici decat costurile cu primele de asigurareCASCO.

"Prin decizia de a nu mai plati polite CASCO vom face economie,dar bugetul de stat si piata de asigurari vor pierde niste bani", adeclarat pentru ZF Vasile Stefanescu, presedintele COTAR. El spuneca societatile de asigurari intarzie si sase-sapte luni cu platadespagubirilor la politele CASCO. Valoarea medie a unei politeCASCO platita de transportatori, firmele de taxi si scolile desoferi ajunge la circa 500 de euro, spune Stefanescu. Aceste firmeplatesc polite CASCO cu 50% mai mari fata de pretul standard, iarde anul acesta vor plati si polite RCA mai mari.

La nivelul pietei, politele RCA s-au scumpit anul acesta cu otreime comparativ cu 2009, potrivit asiguratorilor. Asigurarileauto reprezinta circa 75% din totalul afacerilor societatilor deasigurari generale din Romania.

Piata asigurarilor de mijloace de transport terestru esteestimata la 3,5 mld. lei (circa 850 mil. euro), potrivit ultimelordate ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Piataasigurarilor generale a stagnat in primele noua luni ale anuluitrecut la 5,5 mld. lei, in timp ce despagubirile platite au saritcu 37%, pana la 3,9 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO