Eveniment

Atanasiu: Legea insolventei va curata economia

05.02.2007, 18:35 18

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a spus ca, prin aplicarea legii insolventei incepand din acest an, se va curata economia de agentii economici care produc arierate mari, au pierderi numeroase sau pacalesc clientii achizitionand servicii sau produse pe care nu le mai platesc.
Legea insolventei obliga administratorii societatii sa depuna o declaratie, sub raspundere penala, privind situatia unitatilor pe care le conduc, iar in functie de aceste declaratii societatile comerciale pot intra in lichidare, potrivit presedintelui AVAS.
Firmele insolvabile pot intra in faliment in 60 de zile prin procedura simplificata introdusa in Legea insolventei, care a inlocuit Legea privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului
Atanasiu a adaugat ca a propus totusi Guvernului sa adopte o ordonanta de urgenta prin care cativa mari agenti economici cu capital majoritar de stat sa fie exceptati timp de sase luni de la prevederile legii insolventei pentru a putea fi pregatite de privatizare. Printre societatile care vor fi exceptate sase luni de la legea insolventei se numara Tractorul, Rulmentul Brasov si Nitramonia. In afara de acestea, Atanasiu a mai mentionat si doua societati din Alba, Uzina Mecanica Cugir sau Fabrica de Arme din Cugir.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) estimeaza pentru anul in curs venituri din privatizare de 594 mil. lei (circa 170 mil. euro), potrivit Bugetului de Venituri si Cheltuieli al AVAS, aparut in Monitorul Oficial. Totodata, AVAS si-a bugetat venituri de 178 mil. lei din activitatile de valorificare a activelor statului.
AVAS mai avea de privatizat la inceputul lui 2006 447 de societati cu un capital social de 4,4 mld. lei (1,2 mld. euro), din care statul detine 594,9 mil. lei, potrivit reprezentantilor AVAS. Tinta AVAS-ului este finalizarea proceselor de privatizare in acest an. Veniturile din privatizare vor fi astfel de 13 ori mai mici fata de anul trecut, cand un aport important a avut si privatizarea BCR, valoarea veniturilor din privatizare ridicandu-se la 7,8 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO