Eveniment

Atentia companiilor se muta de la pensiile private obligatorii la cele facultative

20.02.2008, 19:50 26

"Ma astept ca administratorii de pensii obligatorii sa intre si pe piata pensiilor facultative, care ar putea atrage in acest an 600.000 de participanti. Circa 40% dintre angajatii cu varsta cuprinsa intre 25 si 52 de ani intentioneaza sa cumpere o pensie facultativa in urmatorul an", a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon. ING Asigurari administreaza doua fonduri de pensii facultative.
Boon afirma ca in urmatorii cinci ani ponderea angajatilor care au incheiat o pensie facultativa in totalul celor eligibili ar putea ajunge la 80-90%, pensiile facultative urmand sa fie utilizate de angajatori ca instrument de fidelizare a salariatilor, in conditiile in care, spune seful ING Asigurari, ele sunt mai "ieftine" din punct de vedere fiscal decat o marire de salariu. Totusi, deductibilitatea fiscala este extrem de redusa, afirma administratorii de pensii.
"Deductibiltatea fiscala la pensiile facultative este cumplit de mica. Contributia pleaca din zona de consum si merge in cea de economisire, deci ar fi potrivita stimularea acestora cu o deductibiltate fiscala de cel putin 1.000 de euro pe an", spune Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.
El considera insa ca in acest moment pensiile facultative nu sunt un instrument real de fidelizare a angajatilor, deoarece contributiile platite de angajator sunt in proprietatea salariatului, care poate pleca oricand din companie.
"Legislatia ar trebui modificata prin introducerea unei perioade minime in care angajatul trebuie sa ramana la angajator pana contributiile trec in proprietatea angajatului. In prezent, chiar de la prima contributie platita de angajator banii ii apartin angajatului, deci pensiile facultative nu pot fi un instrument de fidelizare", sustine Vasilescu.
Vanzarile de pensii facultative se vor concentra in acest an pe zona corporate, iar marii angajatori se uita deja cu interes la aceste produse.
"Orice angajator care vrea sa isi motiveze si sa isi retina angajatii trebuie sa ia in calcul pensiile facultative. In urmatorii ani, angajatorii vor fi obligati sa le faca pensii facultative angajatilor, daca nu tuturor, atunci macar celor mai buni dintre ei", afirma Mihai Dragoi, directorul de resurse umane al producatorului de electrocasnice Arctic, companie cu peste 2.100 de angajati. El spune ca in acest an compania va incheia contracte de pensie facultativa pentru o parte din angajati, dar ca exista multe neclaritati legate de acest sistem.
"Avem dificultati in gestionarea pensiilor facultative, pentru ca sunt multe lucruri neclare vizavi de deductibilitate, de rolul angajatorului sau de plafonul de contributie", sustine Dragoi.
Potrivit unui studiu realizat de GfK Romania, angajatii sunt inca neinformati si destul de confuzi in ceea ce priveste pensiile facultative, insa sunt tot mai interesati de aceste produse de economisire.
"Verbul care ii caracterizeaza pe angajatii romani este 'a cheltui', iar cea mai mare parte a veniturilor lor merge pentru plata creditelor. Totusi, ei incep sa fie preocupati si de investitii si economisire", explica Rodica Tudorica, cercetator senior la GfK Romania.
Studiul arata ca cei mai interesati de pensiile facultative sunt angajatii cu varste mai mari de 30-35 de ani.
In ceea ce priveste pensiile obligatorii, companiile care le administreaza ar putea atrage in acest an contributii de circa 300 de milioane de euro, estimeaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
"Repartizarea aleatorie a celor care nu au aderat la un fond de pensii obligatorii va avea loc intre 25 februarie si 15 martie, iar primele contributii se vor face pana pe 20 mai", spune Oancea.
Dupa cele patru luni de campanie care s-au incheiat la mijlocul lui ianuarie, numarul total de clienti atrasi de fondurile de pensii se ridica la aproape 4 milioane, din care 64,2% reprezinta angajati cu varste de sub 35 de ani, care sunt obligati sa adere la un fond, iar restul - salariati cu varste intre 35 si 45 de ani, pentru care aderarea este optionala.
"Introducerea pensiilor obligatorii a contribuit la scoaterea la suprafata a multor locuri de munca, deoarece foarte multi angajati si-au obligat angajatorii sa le faca acte pentru a putea adera la un fond de pensii obligatorii administrat privat", a declarat Aron Popa, seful Comisiei de buget-finante din Senat.
"Aderarea s-a incheiat cu castigatori si invinsi. Fata de asteptarile initiale ale administratorilor, constat ca o mare parte din ei nu si-au realizat tintele de vanzari, deci va urma o perioada in care ei trebuie sa isi reevalueze strategiile", afirma Mircea Oancea.
Seful ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, spune ca banii colectati de fondurile de pensii ar putea distorsiona piata financiara atunci cand vor fi investiti.
"In momentul in care aceste sume mari vor intra in piata pot aparea distorsiuni. Ne putem astepta la o scadere a ratelor de dobanda la depozitele bancare si la cresterea preturilor instrumentelor financiare, cum ar fi actiunile cotate la Bursa. Solutia ar fi formarea unui fond intermediar, care sa cumpere aceste instrumente, iar apoi sa le transfere fondurilor de pensii la pretul pietei", a explicat Radu Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO