Eveniment

Au inceput lucrarile la Autostrada Transilvania

17.06.2004, 00:00 26

Lucrarile la autostrada Bechtel au inceput ieri in satul Ciurila, din comuna Savadisla, judetul Cluj, in prezenta reprezentantilor companiei americane de constructii si a unui numar mare de oficiali.
"Inaugurarea lucrarilor la autostrada Brasov-Bors va marca viitorul Transilvaniei si va lega Romania de Uniunea Europeana, fiind un inceput de drum, a premierul Adrian Nastase.
"Dincolo de frontiera de la Bors, practic este Uniunea Europeana. Nu putem sa raminem izolati si de aceea este important sa acordam o atentie deosebita dezvoltarii infrastructurii rutiere. Ce rost are sa dezvoltam investitiile de la Pitesti pentru o noua masinaeuropeana, daca aceasta nu va avea drumuri pe care sa circule?", a spus Nastase, in discursul sau de la inaugurarea lucrarilor.
Premierul a spus ca proiectele de infrastructura rutiera trebuie sa devina prioritare in perioada urmatoare. Potrivit acestuia, construirea a peste 400 de kilometri de autostrada reprezinta "un proiect ambitios care se deruleaza avand un partener credibil si solid, compania americana Bechtel".
Premierul a explicat si ratiunile pentru care lucrarile de construire a autostrazii au fost incredintate direct firmei americane: "In definitiv este vorba despre banii pe care romanii ii vor plati si ceea ce ne intereseaza este sa fim convinsi ca operatiunea a fost una transparenta, realizata cu o companie americana. Aceasta operatiune nu va fi suspectata niciodata de tentatii de coruptie".
In opinia primului-ministru, proiectul autostrazii reprezinta un simbol, fiind semnificativ faptul ca "americanii ne ajuta sa intram mai rapid in Europa".Vicepresedintele companiei Bechtel, Charles Redman, a spus ca autostrada Brasov-Bors reprezinta cel mai mare proiect de autostrada din Europa.
"Datorita complexitatii acestui proiect, Guvernul Romaniei a ales firma Bechtel. Rolul nostru este de a ne aduce experienta in Romania si de a da posibilitatea firmelor romanesti de a lucra cu o companie care a executat lucrari similare in intreaga lume", a aratat Redman.
El a precizat ca toate lucrarile vor fi efectuate cu angajati romani, instruiti de specialistii americani."Vom incerca sa protejam frumusetile naturii si traditiile culturale ale populatiei din zona", a mai declarat Redman.
La ceremonia de inaugurare au mai participat ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea, negociatorul sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, parlamentari PSD si UDMR. A fost prezent si presedintele UDMR, Marko Bela.
Reprezentantii companiei americane Bechtel, constructorul autostrazii, precizasera initial ca lucrarile vor incepe la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie, dar termenul a fost devansat.
Autostrada Transilvania va costa peste 2,5 miliarde de euro, va avea o lungime de 415 km si va strabate judetul Cluj pe o lungime de 84 de kilometri.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO