Eveniment

Aurul ar putea scădea la nivelul din 2009. Mai este rentabil proiectul Roşia Montană?

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Mediafax

15.09.2013, 19:26 296

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, estimează că preţul aurului va scădea vertiginos după ce Rezerva Federală americană va renunţa la programul de stimulare a economiei prin achiziţii masive de titluri de stat şi după îmbunătăţirea mediului economic, informează Bloomberg.

Astfel, potrivit datelor băncii de investiţii, anul vi­itor aurul se va tranzacţiona la 1.050 de dolari pe uncie (o uncie are 28 de grame), dar ar putea scădea şi sub pragul de 1.000 de dolari, acesta fiind cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2009.

Estimările analiştilor americani aruncă astfel urme de îndoială asupra viabilităţii economice a întregului proiect de la Roşia Montană, judeţul Alba, acolo de unde canadienii de la Gabriel Resources vor să extragă 314 tone de metal preţios, în contextul în care calculele investitorilor au fost făcute de la un preţ al aurului pe termen lung de 1.200 de dolari pe uncie şi pornind de la un cost de extracţie al aurului de 800-900 de dolari pe uncie. În prezent, uncia de aur se tranzacţionează la peste 1.300 de dolari.

Subiectul Roşia Montană a revenit în atenţia publicului după ce la finalul lunii trecute Guvernul a aprobat proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană. Deşi premierul Victor Ponta a aprobat în guvern proiectul de la Roşia Montană, a spus că în calitate de deputat va vota împotriva proiectului în parlament.

Imediat după această decizie, la începutul lunii septembrie mii de oameni din Bucureşti şi alte judeţe au ieşit în stradă împotrivit acestui proiect.

Punctul culminant al protestelor a fost duminică, 8 septembrie, când peste 7.000 de persoane au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marş. Proteste similare au avut loc atunci în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Alba-Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi. De cealaltă parte sunt însă şi oamenii care susţin demararea acestuia.

La Roşia Montană, 22 de mineri se află în subteran de miercuri, blocându-se acolo şi cerând să vină preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situaţia economică a zonei şi despre proiectul minier. Ei au continuat şi joi protestul în galeria Cătălina-Monuleşti, iar vineri alţi unsprezece mineri au coborât în mină şi s-au solidarizat cu primii 22, cerând aprobarea proiectului minier.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri după-amiază că proiectul guverului transmis Parlamentului şi care, aprobat, ar permite începerea exploatărilor, că legea va fi declarată neconstituţională dacă trece de Legislativ întrucât nu poţi aproba un proiect comercial printr-o lege.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO