Eveniment

Austeritate pentru evitarea agravarii derapajelor macroeconomice

09.02.2005, 00:00 18



Concluzia negocierilor cu FMI: Guvernul trebuie sa puna in aplicare masuri corective in acest an pentru a evita producerea unor dezechilibre macroeconomice. Aceste masuri presupun: reducerea drastica a deficitului bugetar pana la un nivel de 0,4%-0,5% din PIB, cresterea veniturilor bugetare, reducerea cheltuielilor bugetare si reducerea deficitului cvasi-fiscal prin diminuarea pierderilor companiilor de stat si cresterea preturilor la energie.



Estimarile arata ca masurile de reforma fiscala luate la inceputul anului 2005 de catre actualul Guvern, precum si procesul de recalculare a pensiilor ar putea provoca o pierdere neta de venituri de 0,5%, respectiv 0,3% din PIB.



In aceste conditii, Ministerul Finantelor va apela la aproape orice sursa potentiala de venit, mai putin la majorarea cotei de TVA.



Desi colectarea veniturilor bugetare pe luna ianuarie a fost cu circa 2.000 de miliarde de lei peste nivelul din ianuarie 2004, potrivit primelor calcule, expertii FMI nu s-au lasat convinsi ca austeritatea masurilor preconizate sa fie temperata.



Guvernul Tariceanu invoca preluarea unei situatii dificile privind implementarea acordului cu FMI, in conditiile in care criteriile de performanta stabilite pentru decembrie 2004 nu au fost indeplinite de fostul cabinet Nastase.



Astfel, pe langa majorarile salariale considerate nesustenabile, executivul aminteste reducerea cu 0,2% din PIB a veniturilor bugetare pe 2004 ca urmare a aprecierii leului.



Potrivit unui comunicat al Reprezentantei FMI in Romania, misiunea a convenit in linii mari asupra politicilor economice si financiare necesare pentru atingerea obiectivelor macroeconomice si financiare pentru 2005, precum si pentru prevenirea riscului de supraincalzire a economiei ca urmare a dezechilibrelor care au aparut inca de la sfarsitul lui 2004.



"Echilibrul macroeconomic este destul de fragil. Se incearca ajustarea din mers. Deficitul mare de cont curent arata nerestructurarea economiei, cu exporturi inca dependente in majoritate de inputuri din importuri", a spus Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata.



Profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, afirma ca delegatia FMI va reveni fie pentru a vedea mai multe cifre si felul in care reactioneaza economia, fie sa constate in ce mod respecta guvernul angajamentele asumate.



"Guvernul va fi pus in situatia de a aplica anumite masuri vazand si facand, urmarind foarte atent cum raspunde economia la masurile fiscale si cum va evolua evaziunea fiscala. Fondul asteapta acum sa vada cum vor evolua incasarile la buget. Daca acestea se vor situa intre scenariul optimist si cel pozitiv, atunci, probabil, FMI va indulci anumite masuri", crede Daianu.



In ceea ce priveste limitarea deficitului bugetar consolidat la 0,4 - 0,5% din PIB, Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Romania, afirma ca masura ar fi fost impusa de FMI si in lipsa introducerii cotei unice de impozitare.



"Este o masura absolut necesara, avand in vedere nivelul foarte ridicat al deficitului de cont curent in 2004. Din pacate, nu este o conditie suficienta", a spus Craciun. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO