Eveniment

Austriecii ataca dreptul BNR de a cere RMO. Cum comentati?

Austriecii ataca dreptul BNR de a cere RMO

Manfred Wimmer, CFO al Erste Group

20.01.2010, 00:00 33

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, vrea sa-si mentinatoate subsidiarele bine capitalizate si face chiar mai mult decat enecesar, dar va face alocari de capital intre subsidiare dupavaloarea economica pe care sconteaza sa o obtina, afirma ManfredWimmer, CFO al grupului care este actionar majoritar al BCR, ceamai mare banca de pe piata locala.

"Subsidiarele cu marje mari vor obtine alocari de capital maimari. Noi consideram ca grupul are mai multa stabilitate dacaresursele de capital sunt concentrate la banca-mama si alocatesubsidiarelor in functie de nevoi", a spus Wimmer in cadrul uneiconferinte organizate de revista Euromoney la Viena. El a criticatabordarile bancilor centrale din regiune, care pretind fiecare ocapitalizare extrem de buna a bancilor locale.

"Supraveghetorii vor trebui sa accepte un mod de lucru prin caresa aprecieze valoarea grupurilor bancare pentru stabilitatearegiunii si sa coopereze mai bine cu noi. Altfel, nu vom puteareactiona suficient de repede daca apar probleme pe o anumitapiata."

Si Herbert Stepic, seful Raiffeisen International (care detineRaiffeisen Bank Romania), a acuzat bancile centrale din regiune canu isi armonizeaza cerintele si nu coopereaza suficient cugrupurile bancare "sistemice".

"Nu este sustenabil ca fiecare banca centrala sa aiba propriilecerinte de capital, propriile rezerve minime obligatorii (RMO).Trebuie sa ne permita sa ne miscam repede si cu capitalul, si culichiditatile intre piete, dupa necesitati." El reclama mentinerearatingurilor de evaluare a clientilor de dinaintea crizei. "Toticlientii au ratingul scazut acum, iar schemele de evaluare impusede bancile centrale nu ne permit practic sa dam credite. Trebuieschimbate modelele de rating, altfel nu vom reusi sa deblocamcreditul."

Deborah Revoltella, sefa departamentului de analize strategicedin regiune din UniCredit Group, crede ca unii jucatori din EuropaCentrala si de Est incep deja sa se gandeasca la oportunitati deintarire a pozitiilor. "Pot fi si jucatori noi interesati sa intrein regiune, cum sunt bancile spaniole, care au si bani, ori bancidin China sau Rusia."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO