Eveniment

Autoritatile propun mai multi bani pentru profesorii tineri

22.11.2005, 20:40 15

Ministrul de stat Gheorghe Pogea a declarat ieri ca a propus Ministerului Educatiei ca, in cadrul procentului de crestere a salariilor profesorilor cu opt la suta, sa se realizeze o diferentiere, astfel incat pentru cadrele didactice tinere majorarea sa fie mai mare.

Pogea, care a condus negocierile cu profesorii, a precizat ca aceasta propunere are in vedere faptul ca, in prezent, nivelul veniturilor cadrelor didactice tinere este foarte mic.

Ministrul a mai spus ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a transmis in teritoriu posibilitatile de recuperare a cursurilor din perioada grevei profesorilor, recuperare care se poate realiza fara ca profesorii sa piarda din salariu.

Ministerul Educatiei a anuntat, vineri, ca are doua variante pentru recuperarea orelor pierdute de elevi, daca greva generala ar fi suspendata cat mai curand, adica reanalizarea programei pana la sfarsitul semestrului sau predarea materiei in afara orelor de curs, cu consimtamantul parintilor.

Profesorii au intrat ieri in cea de-a treia saptamana de greva generala, principalele solicitari formulate vizand majorarea salariilor si alocarea unui procent de cinci la suta din produsul intern brut pentru educatie. Guvernul a propus profesorilor o majorare salariala de opt la suta in doua transe, plata unor drepturi banesti restante si cinci la suta din PIB pentru educatie, insa numai pe baza de proiecte.

Dupa ce Tribunalul Bucuresti a dispus la sfarsitul saptamanii trecute suspendarea procesului in care Ministerul Educatiei a cerut incetarea grevei pe motiv de ilegalitate, liderii dascalilor au fost invitati la o noua runda de negocieri. In urma acesteia, proiectul de acord propus initial de guvern a suferit o serie de modificari.

In text a fost inclus un articol care stipuleaza obligatia guvernului ca, pana la 15 aprilie 2006, sa elaboreze un proiect de lege a salarizarii personalului bugetar, urmand ca federatiile sindicale din invatamant sa desemneze specialisti care sa participe la elaborarea proiectului. Noul acord mai prevede ca angajamentul de a asigura resursele necesare pentru finantarea proiectelor de modernizare revine guvernului - si nu doar Ministerului Finantelor, in timp ce obligatia stabilirii unei reglementari unitare pentru plata datoriilor restante fata de profesori si a valorii sumelor datorate va reveni exclusiv Ministerului Educatiei, nu si Ministerului Finantelor.

Liderii sindicali au anuntat ca ii vor consulta pe toti membrii, o decizie privind acest acord urmand sa fie luata pana astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO