Eveniment

Autostrada Transilvania, noi intarzieri

30.10.2006, 18:23 21

Lucrarile la autostrada Transilvania ar putea fi intarziate cu un an fata de termenul prevazut in contract, astfel incat aceasta ar putea fi data in folosinta abia in anul 2013, a anuntat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
"Bechtel va cheltui in acest an 45-50 mil. euro, iar anul viitor trebuie sa se miste pentru ca vor putea cheltui pana la 200 mil. euro. Nu pot cheltui in acest an mai mult, pentru ca in luna mai au fost finalizate renegocierile pentru contract si au probleme cu locurile de munca. Va fi probabil un an intarziere, deci nu in 2012, ci in 2013 va fi gata", a afirmat Borbely.
Pe de alta parte, vicepresedintele PSD Dan Nica sustine ca finalizarea autostrazii Transilvania va intarzia cu 21 de ani si nu cu un an, cum a spus ministrul Laszlo Borbely, intrucat au fost alocate constructiei doar 489,3 mil. lei (139 mil. euro) pentru anul 2007, adica 4% din valoarea totala.
"Pentru ca nu stie cati bani a alocat propriul minister, ii recomandam (lui Laszlo Borbely - n.r.) sa citeasca proiectul de buget pentru 2007 capitol 84.01 transporturi cod 24.84.01.05.ram_aut6, anexa 3/24/22, pagina 491 (evident din volumul care contine bugetul propriului minister)", se mai arata intr-un comunicat al PSD, semnat de Nica.
Nica precizeaza ca, maine, Comisia pentru industrie si servicii a Camerei Deputatilor va discuta amendamentul pe care l-a depus de suplimentare a fondurilor alocate acestui proiect cu suma de 800 mil. lei, "ceea ce va permite finalizarea autostrazii Transilvania conform programului stabilit in 2004 si recuperarea intarzierii de 1 an si jumatate datorate blocarii acestui proiect de catre ministrul Gheorghe Dobre".
Borbely a mai spus ca Bechtel are mari probleme cu asigurarea fortei de munca calificate, aceasta fiind una din cauzele intarzierii inregistrate.
La sfarsitul lunii septembrie, directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgarcitu, afirma ca autostrada Transilvania va avea primii kilometri asfaltati in cursul anului viitor, iar primul tronson, de 54 de kilometri, Campia Turzii - Cluj-Napoca, va fi asfaltat in totalitate la jumatatea anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO