Eveniment

AVAS da in judecata Petrom pentru Petromservice

AVAS da in judecata Petrom pentru Petromservice

Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom: Tranzactia cu Petromservice nu a fost niciodata subiectul Adunarii Generale a Actionarilor Petrom, aceasta fiind deja aprobata de Consiliul de Supraveghere al companiei cu majoritate de voturi. Petrom considera ca cererea AVAS este neintemeiata.

11.02.2008, 19:13 109

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis la sfarsitul saptamanii trecute sa obtina anularea in instanta a hotararii Adunarii Generale a Actionarilor a Petrom din 27 noiembrie 2007, prin care s-a aprobat bugetul de investitii al Petrom pe anul trecut, buget care potrivit AVAS include si achizitia Petromservice. Primul termen de judecata a fost fixat pe 6 martie.
Actionarii Petrom au aprobat, la 27 noiembrie 2007, rectificarea bugetului, prin suplimentarea fondurilor pentru investitii cu 114 mil. lei (circa 31,5 mil. euro), la 3,865 mld. lei (1,07 mld. euro), si redistribuirea catre sectorul de explorare si productie de sume prevazute initial pentru alte domenii de activitate.
Potrivit unor surse din piata, aceasta suma reprezinta exact avansul pentru tranzactia Petrom-Petromservice si marul discordiei intre AVAS si compania petroliera. Autoritatea si-a exprimat public dezacordul privind rectificarea bugetara a Petrom inca din noiembrie, cand a votat impotriva acesteia. Motivatia AVAS de atunci a fost ca Petrom nu a furnizat datele complete legate de proiectele de investitii. La randul sau, Petrom spune ca achizitia Petromservice nu este trecuta in bugetul de investitii contestat.
Surse de pe piata avocaturii spun ca AVAS are sansa de a castiga procesul intentat impotriva Petrom doar daca dovedeste ca hotararea de majorare a bugetului aprobata de adunarea generala a actionarilor a incalcat actul constitutiv, legea si interesul Petrom.
Altfel, risca suportarea cheltuielilor de judecata care se ridica la aproape 2% din valoarea de suplimentare in discutie, adica peste jumatate de milion de euro. Mai mult, avocatii sunt de parere ca AVAS s-ar putea afla intr-o eroare grava provenita din necunoasterea cu acuratete a diferitelor modalitati de aprobare in comitetele decizionale ale Petrom.
"AVAS s-ar putea sa nu fi tratat cu suficienta atentie diferitele modalitati de aprobare in ceea ce priveste aprobarea unei tranzactii si modul in care se aproba efectiv niste cheltuieli. Aici este diferenta. Tranzactia cu Petromservice a fost subiectul unui Consiliu de Supraveghere si nu al AGA pe care AVAS o contesta acum", spun surse de pe piata avocaturii.
Potrivit acestora, anularea deciziei luate in adunarea generala poate fi obtinuta doar dupa ce AVAS reuseste sa dovedeasca incalcarea actului constitutiv, a legii si a intereselor Petrom.
"Tranzactia cu Petromservice nu a fost niciodata subiectul AGA Petrom, aceasta fiind deja aprobata de Consiliul de Supraveghere al companiei cu majoritate de voturi. Petrom considera ca cererea AVAS este neintemeiata, intrucat adunarea actionarilor, a carei decizie este atacata, a fost convocata si s-a desfasurat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, fiind respectate drepturile tuturor actionarilor", spune Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom.
Potrivit acestuia, tranzactia cu Petromservice deja a fost inchisa dupa ce a fost primit avizul favorabil al Consiliului Concurentei la sfarsitul lunii trecute. Preluarea Petromservice a fost aprobata de Consiliul de Supraveghere cu majoritate de voturi, dupa ce AVAS si Fondul Proprietatea s-au abtinut.
Potrivit unor surse, si Fondul Proprietatea a votat negativ aceasta decizie.
"Nu facem comentarii legate de modul in care a votat Fondul. Oricum, votul nostru este unul independent de modalitatea in care decid sa voteze ceilalti actionari", a declarat Alexandru Paunescu, vicepresedintele Fondului Proprietatea.
Petrom a platit pentru achizitia diviziei de servicii petroliere din cadrul Petromservice 328,5 milioane de euro, dupa ce in 2002 aceasta divizie fusese desprinsa din Petrom si cumparata de Asociatia Salariatilor din Petrom, condusa de Liviu Luca. Potrivit lui Luca, tranzactia la acea vreme a fost de aproximativ 50 de milioane de euro. Actionarii Petrom sunt OMV cu 51,01%, AVAS cu 20,64%, Fondul Proprietatea cu 20,11% si alti actionari cu 8,24%. Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Rebranding

Petromservice isi va schimba denumirea in PSV Company si va avea o noua emblema, compania obtinand, la finele lunii ianuarie, ultimul aviz necesar operatiunii, din partea Oficiului Registrului Comertului. Schimbarea denumirii si a emblemei a fost aprobata de actionarii Petromservice intr-o adunare generala organizata in luna februarie a anului trecut, iar modificarile urmau sa fie realizate pana la finele anului 2007, conform unui acord incheiat in 2005 cu Petrom, in vederea evitarii vreunei afilieri intre cele doua companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO