Eveniment

O avertizare care trebuie luată în serios: Casa Albă a anunţat că Rusia poate invada Ucraina în orice moment şi le-a cerut americanilor să părăsească ţara în 48 de ore. Bursele au început să scadă, iar întreaga lume începe să devină tot mai neliniştită. Preţul petrolului a crescut la 95 de dolari barilul

Autor: Răzvan Botea, Ştefan Stan

11.02.2022, 22:47 3317

Casa Albă i-a avertizat pe americani să părăsească Ucraina în următoarele 48 de ore, întrucât Rusia ar putea să invadeze ţara în orice moment.

Conform informaţiilor vehiculate de către presa internaţională, americanii au aflat că Putin a decis să atace Ucraina, pentru a schimba regimul politic de la Kiev, dar încă nu a decis când.

Tot mai multe ţări occidentale cer cetăţenilor lor să părăsească Ucraina cât mai repede, înainte ca zborurile comerciale.

În continuare americanii spun că o invazie ar putea duce la moartea a între 20.000 şi 50.00 de civili.

  • Oficialii serviciilor de informaţii americane au crezut iniţial că Vladimir Putin este pregătit să aştepte până la sfârşitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing înainte de a ordona eventual o ofensivă, în contextul în care China preşedintelui Xi Jinping este un aliat critic. Cu toate acestea, în ultimele zile, spun ei, situaţia a accelerat, scrie The New York Times.

  • Deşi SUA nu cred că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a luat încă o „decizie finală”, Washingtonul a spus că ţara şi-a construit suficientă capacitate militară, inclusiv trupe şi echipamente, pentru a face o mişcare încă de săptămâna viitoare, scrie Financial Times.

  • Rusia îşi măreşte capacitatea militară de-a lungul graniţei cu Ucraina, trimiţând trupe şi echipamente suplimentare în regiune şi a început, de asemenea, un exerciţiu militar la scară largă în zonele din Belarus. Cu toate acestea, Moscova a respins în mod repetat acuzaţiile că intenţionează să invadeze.

  • Bursele din SUA au trecut deja puternic pe minus. Indicele Dow Jones înregistrează o scădere de 1,23%, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 1,70 şi Nasdaq cu 2,59.
     
     
     
     
    Casa Albă avertizează că există o ameninţare credibilă ca Rusia să invadeze Ucraina în viitorul imediat şi le cere cetăţenilor americani să evacueze de urgenţă ţara, în următoarele 24-48 de ore, mai scrie FT. Avertismentul vine după ce preşedintele american Joe Biden a convocat de urgenţă liderii NATO să discute situaţia de criză, iar ambasadele statelor membre NATO au intervenit pentru evacuarea cetăţenilor din Ucraina.

”Riscul este suficient de ridicat iar ameninţarea imediată”, a spus Jake Sullivan, consultantul pe probleme de securitate al Casei Albe. El avertizează că este o posibilitate credibilă ca Rusia să lanseze un atac până la finalul Olimpiadei de Iarna de la Beijing de pe 20 februarie.

Statele Unite nu consideră că Vladimir Putin a luat încă o decizie finală, dar Washingtonul spune că Rusia are la graniţă o capacitate militară suficientă pentru a putea porni invazie încă de săptămâna viitoare.

  •  

Aliaţii din cadrul NATO au avertizat, vineri, Rusia că un atac asupra Ucrainei va atrage sancţiuni masive, anunţă Guvernul de la Berlin, după conversaţia pe care preşedintele SUA, Joseph Biden, a avut-o cu lideri ai ţărilor europene, printre care cei din Germania, Franţa, Marea Britanie şi România.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat vineri, prin videoconferinţă, cu lideri ai ţărilor europene, printre care cancelarul german, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierii Marii Britanii şi Italiei, Boris Johnson şi Mario Draghi, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. De asemenea, la conversaţie a participat premierul Canadei, Justin Trudeau, conform publicaţiei Der Spiegel. În plus, au participat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

"Aliaţii sunt determinaţi să aplice în mod coordonat şi rapid sancţiuni profunde împotriva Rusiei, în cazul în care va comite noi agresiuni împotriva suveranităţii şi integrităţii Ucrainei. Toate eforturile diplomatice au rolul de a îndemna Moscova să reducă tensiunile. Este vorba despre evitarea unui război în Europa", a declarat, după conversaţia prin videoconferinţă, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, citat de publicaţia Bild.

"O invazie ar putea fi lansată rapid", posibil înainte de sfârşitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat Jake Sullivan, citat de agenţia Associated Press. "Nu putem indica exact ziua în acest moment, nu putem indica ora, dar există o posibilitate foarte, foarte specifică. Există o puternică posibilitate de a fi lansată o acţiune, există o posibilitate specifică, într-un interval relativ apropiat ca timp, iar această evaluare se bazează pe ceea ce se întâmplă pe teren. Continuăm să observăm semnale privind o escaladare a situaţiei de către Rusia, inclusiv prin noi forţe trimise la frontiera Ucrainei. Aşa cum am spus anterior, suntem în intervalul în care o invazie ar putea începe în orice moment dacă Vladimir Putin decide să facă acest lucru.", a precizat Jake Sullivan.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO