Eveniment

Avocatii: Firmele merg prea repede la judecata

13.06.2008, 22:06 18

Una dintre cele mai grele sarcini ale unui consultant juridic de business este schimbarea mentalitatii companiilor romanesti care sunt inca reticente la negocieri amiabile si merg prea repede in instanta, a declarat ieri Cosmin Vasile, partener al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.
"In cele mai multe cazuri, am observat ca exista o reticenta a companiilor romanesti fata de metodele alternative de solutionare a disputelor, precum negocierea amiabila a intelegerilor sau renegocierea contractelor. Acestea tind sa mearga prea repede in istanta daca nu se mai inteleg cu partenerii, ceea ce duce la ruperea relatiilor de business si un proces care poate dura chiar si 3-4 ani", afirma Vasile. El a adaugat ca evitarea unor procese poate scuti companiile de costuri importante de judecata. "Uneori, chemarea in fata instantei, care reprezinta un pas agresiv in cazul litigiilor comerciale, poate crea premisele pentru o solutionare pe cale amiabila", a mai spus el.
Unul dintre cele mai mediatizate litigii comerciale aparute in ultima perioada este cel dintre reteaua Metro Cash & Carry Romania si producatorul de oua Toneli Holding. In lipsa unei intelegeri, cele doua parti au ajuns in fata instantei, care a decis intrarea retailerului in stare de insolventa. Ulterior, tribunalul a admis cererea retelei de suspendare provizorie a sentintei, astfel incat compania nu a resimtit pana acum efectele declararii starii de insolventa.
Zamfirescu Racoti Predoiu a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 3 mil. euro si estimeaza pentru acest an o crestere de 25-30% fata de 2007. Firma, care este specializata in dreptul afacerii, numara in prezent 32 de avocati, dintre care 15 fac parte din echipa de litigii. Cosmin Vasile, care este unul dintre coordonatorii echipei de litigii, nu exclude cresterea numarului de avocati ai Zamfirescu Racoti Predoiu in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO