Eveniment

BA-CA: Cresterea economica va fi de 7,2%

26.10.2006, 19:28 12

Cresterea economica a Romaniei s-ar putea plasa in acest an la 7,2%, peste estimarile autoritatilor romane, pe baza consumului si investitiilor, pentru ca in 2007 avansul sa incetineasca la 5,7%, apreciaza analistii Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).
"Avansul economic puternic este alimentat de consumul privat si investitii, generate de activitatea de reconstructie care a succedat inundatiile. Pe termen mediu, perspectivele de crestere raman pozitive, pe fondul aderarii la Uniunea Europeana, insa estimam o incetinire, ca urmare a decelerarii ritmului consumului", arata un studiu al bancii.
Estimarile austriecilor privind cresterea economica a Romaniei au oscilat puternic anul acesta, de la 6% in luna ianuarie la 5,6% in luna mai si la 7,2% in raportul publicat ieri. In varianta preliminara a prognozei de toamna, Comisia Nationala de Prognoza a anuntat o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,7% in 2006 si de 6,4% in 2007.
Deficitul de cont curent anticipat pentru acest an de BA-CA este de 10% din PIB, urmand sa scada in urmatorii doi ani la 9,5% din PIB, respectiv, 8,5% din PIB. "Estimam ca deficitul de cont curent va depasi previziunile initiale, ajungand la 10% din PIB, pe baza cresterii importurilor, avand in vedere avansul accelerat al investitiilor si al performantei fiscale reduse", sustin analistii bancii austriece.
Investitiile straine directe aferente acestui an urmeaza sa se plaseze la 8,2% din PIB, fata de 6,6% in 2005. Pentru 2007 si 2008, BA-CA estimeaza reducerea investitiilor la 4,7% din PIB, respectiv 3,9%.
"In pofida nivelului istoric al investitiilor straine, estimat la peste 7,6 miliarde euro in acest an, sustenabilitatea balantei externe ramane o problema care trebuie monitorizata pe termen mediu", se arata in raportul BA-CA.
Nivelul deficitului bugetar este preconizat de BA-CA la 2,2% din PIB in acest an, urmand sa se adanceasca la 2,3% in 2007 si 2,4% in 2008. Pentru acest an, autoritatile romane au propus un deficit bugetar maxim de 2,5% din PIB, iar pentru anul viitor de 2,8%.
Pe de alta parte, analistii BA-CA considera ca riscurile privind supraincalzirea economiei si viteza creditului intern necesita intarirea politicii monetare in acest an si, posibil, la inceputul anului viitor. "Este nevoie de actiuni mai eficiente pentru atenuarea cererii de credite neguvernamentale si pentru impulsionarea economisirii, ceea ce creeaza premisele cresterii ratei dobanzii cu 0,25% pana la sfarsitul anului", arata studiul BA-CA.
Analistii austrieci considera ca o alta majorare ar putea avea loc in prima jumatate a anului viitor, in special in cazul unor deviatii majore ale calendarului de majorare a preturilor administrate, care ar impune presiuni neasteptate inflationiste pe partea de oferta.
In prezent, rata dobanzii este situata la 8,75%, iar analistii BA-CA prognozeaza pentru acest an cresterea dobanzii la 9%, nivel care se va mentine si in 2007. De-abia in 2008 BA-CA prognozeaza o reducere a dobanzii, la 8,5%.
Politica monetara aspra este si una dintre conditiile necesare continuarii procesului de dezinflatie pe termen mediu, arata analistii BA-CA.
Pentru sfarsitul acestui an, economistii BA-CA anticipeaza un nivel al inflatiei de 6,2%, iar pentru urmatorii doi ani cresteri ale preturilor de 5% si, respectiv, 4%.
Comisia Nationala de Prognoza considera ca inflatia va cobori in urmatorii doi ani cu cate un punct procentual, urmand sa fie de 4,5% in 2007 si de 3,5% in 2008. La finele acestui an, rata inflatiei ar putea ajunge la 5,5%, potrivit variantei preliminare a prognozei de toamna realizata de Comisie, cu o jumatate de punct procentual sub nivelul anticipat la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO