Eveniment

Bacaul vinde obligatiuni de 40 mil. lei, testand apetitul investitorilor pentru astfel de instrumente

19.08.2009, 18:51 21

Primaria Municipiului Bacau va emite obligatiuni de 40 mil. lei (circa 9,5 mil. euro), cu o maturitate de 17 ani, pentru a achita un credit contractat de la Raiffeisen Bank, potrivit prospectului de emisiune a titlurilor.

Municipiul Bacau va emite 400.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 100 de lei pe actiune, iar perioada de derulare a ofertei intermediate de Raiffeisen Capital & Investment va fi 21-27 august. Titlurile vor fi listate dupa subscriere pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Actiunea municipalitatii Bacau vine in contextul in care emisiunile de obligatiuni municipale au fost suspendate in ultimele luni pe fondul inrautatirii perspectivelor economice si al lipsei de lichiditati. Brokerii spun insa ca lipsa de activitate din acest segment nu a fost efectul unei reticente la risc mai mari din partea investitorilor, ci al unei lipse acute de vanzatori.

„Cred ca interesul investitorilor ramane ridicat, iar lichiditatea redusa nu inseamna ca nu sunt cumparatori. In ultima perioada problema a fost faptul ca nu mai exista vanzatori, pentru ca cei care detin astfel de obligatiuni prefera sa le pastreze", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

In acest moment, pe Bursa de la Bucuresti sunt listate obligatiuni municipale emise de 10 primarii si doua consilii judetene cu o valoare de circa 350 mil. lei (83 mil. euro).

In cazul emisiunii lansate de Primaria Bacau dobanda va fi calculata ca medie a dobanzilor la depozite (ROBID) si credite (ROBOR) de pe piata interbancara la sase luni, la care se adauga o marja de 0,85%. Ieri, media dintre dobanda la depozite si credite perceputa pe piata interbancara era de 9,13%.

Primaria Sectorului 4 incearca sa obtina un credit de 100 mil. lei pe 20 de ani pentru reabilitarea unor strazi si extinderea retelei de apa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO