Eveniment

Banca Mondiala da din nou bani pentru procesul de reforma

20.09.2004, 00:00 16



Consiliul directorilor executivi al Bancii Mondiale a aprobat, joi, imprumutul PAL (Programmatic Adjustment Loan) pentru Romania, in valoare de 123,4 milioane euro, destinat continuarii reformelor structurale, dupa finalizarea programelor PSAL I si II, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.



Creditul este primul de acest tip dintr-o serie de trei imprumuturi de ajustare structurala (Programmatic Adjustment Loan - PAL), care au la baza programe pe termen mediu, cuprinzand masurile pentru accelerarea reformelor economice structurale.



Angajamentele Romaniei vizeaza, in principal, reforma administratiei publice - in justitie, domeniul functionarilor publici, imbunatatirea elaborarii de politici, managementul finantelor publice.



De asemenea, programul cuprinde masuri pentru continuarea proceselor de privatizare, restructurare si lichidare a intreprinderilor de stat, printre care finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) si trecerea in proprietate privata a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). BCR a devenit banca privata la inceputul acestei veri, dupa incheierea tranzactiei prin care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation au preluat 25% plus doua titluri din actiunile institutiei.



In plus, au fost prevazute si operatiuni pentru continuarea reformei in sectorul energetic si cel de minerit, restructurarea cailor ferate si modernizarea administrarii autostrazilor si drumurilor, imbunatatirea mediului de afaceri, liberalizarea pietei fortei de munca, precum si dezvoltarea pietei de capital si a institutiilor financiare nebancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO