Eveniment

Banca Mondiala: Romania nu are nevoie de o companie energetica nationala

20.03.2008, 17:27 12

Banca Mondiala (BM) nu sprijina proiectul de infiintare a unei companii energetice nationale, apreciind ca un astfel de organism ar putea pune in pericol competitivitatea si transparenta sistemului energetic national, a declarat ieri Doina Visa, reprezentantul bancii in Romania.
"Romania nu are nevoie de un astfel de holding pentru a avea o prezenta importanta in sectorul energiei. Guvernul are o pozitie suficient de puternica pe piata productiei de energie prin Hidroelectrica si Nuclearelectrica, companii care acopera aproape 50% din productia interna de energie", a afirmat Visa in cadrul unui seminar pe teme energetice.
Totodata, reprezentantul Bancii Mondiale a apreciat ca cele doua companii ar trebui sa participe mai intens la tranzactiile pe pietele reglementate de OPCOM ca sa atraga fonduri pentru investitii.
Visa a aratat ca Romania ar trebui sa invete din exemplul companiei integrate ungare de energie electrica, care nu a fost benefica pentru piata si care acum se destrama.
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat la finele saptamanii trecute ca Guvernul va lua o decizie privind infiintarea companiei in urmatoarele doua-trei saptamani.
Compania de stat va fi formata din termocentrale, hidrocentrale si cele trei filiale de distributie ale Electrica neprivatizate, fara Nuclearelectrica si Transelectrica. Unitatile de producere a energiei care vor intra in structura companiei integrate de stat vor fi acele unitati care nu sunt grevate de datorii. Aceasta companie de stat va avea management privat si va fi privatizata in proportie de cel putin 60%.
Potrivit ministrului economiei Varujan Vosganian, in primul an de activitate, societatea va putea derula investitii de un miliard de euro, care vor fi folosite pentru modernizarea complexurilor energetice Turceni si Rovinari, precum si pentru inceperea lucrarilor de constructie a centralei de la Tarnita - Lapustesti. Vosganian a apreciat recent ca noua companie va fi infiintata pana la Paste.
In ceea ce priveste Nuclearelectrica si Hidroelectrica, reprezentantul BM a declarat ca cele doua societati ar trebui sa ramana sub controlul statului.
Pe de alta parte, Visa a spus ca Termoelectrica are nevoie de investitii puternice cu capital privat, intrucat capacitatile sale de producere a energiei electrice sunt invechite.
"Banca Mondiala sprijina investitiile angajate de Electrica in capacitati de producere a energiei", a aratat reprezentantul BM in Romania. Ea a adaugat ca hidrocentrala care va fi construita la Tarnita trebuie sa ramana in proprietatea statului, pentru ca "cine va fi actionar majoritar acolo va controla intregul sistem energetic national". Potrivit reprezentantului bancii, Romania este considerata de BM lider in reforma sectorului de energie in sud-estul Europei.
Proiectele in sectorul energetic acopera 10% din portofoliul BM in Romania.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare s-a aratat interesata sa participe la proiectul de infiintare a companiei in cazul in care Guvernul va veni cu o propunere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO