Eveniment

Banca Tiriac si-ar putea majora capitalul cu 14,5 mil. euro

31.05.2005, 19:58 12

Actionarii Bancii Comerciale Ion Tiriac (BCIT) vor discuta, in data de 14 iunie, majoarea capitalului social cu suma de 540 miliarde de lei (circa 14,5 milioane de euro), prin includerea rezervelor, potrivit convocatorului AGA.

In prezent, banca are un capital social de 1.305 miliarde de lei (peste 35 de milioane de euro), detinut in proportie de 92% de omul de afaceri Ion Tiriac. Totodata, actionarii vor hotari modul de repartizare a profitului net inregistrat in anul 2004.

La sfarsitul anului 2004, BCIT avea active de 620 de milioane de euro, situandu-se pe locul 11 in clasamentul institutiilor de credit. Profitul net s-a ridicat la 17 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de anul anterior.

Banca avea capitaluri proprii in suma de 100 milioane de euro in decembrie 2004, in urcare cu 22%, iar volumul de credite acordate depasea 330 milioane de euro.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a anuntat recent ca a ajuns la un acord preliminar cu Ion Tiriac privind fuziunea filialei HVB Bank Romania cu Banca Comerciala Ion Tiriac, operatiune in urma careia va rezulta o institutie de credit cu o cota de piata de 7,5%.

BA-CA va detine peste 50% din actiunile noii institutii - HVB Tiriac - si va fi responsabila in totalitate pentru coordonarea operatiunilor. Noua banca va ocupa locul al patrulea pe piata romaneasca, cu o retea de 72 de unitati si circa 720.000 de clienti.

In urma anuntului privind fuziunea cu HVB Romania, Fitch Ratings a acordat saptamana trecuta perspectiva pozitiva calificativelor pe termen lung si pe termen scurt ale BCIT.

Ratingul pe termen scurt a fost confirmat la "B plus", iar cel pe termen scurt la "B". In acelasi timp, Fitch a mentinut ratingul individual si cel de sprijin la "D" si, respectiv, "5". Ratingul de sprijin reflecta probabilitatea ca banca sa primeasca ajutor de la actionari, cu exceptia persoanelor fizice, sau de la stat, in cazul in care ar avea dificultati, precum si daca sprijinul extern ar fi suficient. Scala pentru acest rating variaza de la "1" la "5", unde "1" reprezinta cea mai ridicata probabilitate.

Ratingul individual reprezinta modul in care banca ar fi evaluata daca ar fi complet independenta si nu ar putea conta pe sprijin din exterior. Calificativul evalueaza expunerea sau apetitul bancii pentru riscuri si este cuprins intre "A", pentru bancile foarte profitabile si solide, si "E", pentru institutiile cu dificultati, care necesita ajutor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO