Eveniment

Bancherii s-au suparat ca Isarescu i-a facut pe unii dintre ei "galagiosi"

10.10.2005, 17:53 16

Bancherii comerciali sunt nemultumiti ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a tratat drept "proteste ale catorva bancheri galagiosi" demersurile facute de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) pentru gasirea unei alternative la masurile recente privind limitarea creditului in valuta. Referitor la reactiile de pe piata la deciziile BNR, Mugur Isarescu a declarat intr-un interviu ca "nu toate bancile au protestat, ci numai cativa bancheri galagiosi, obisnuiti cu profituri exagerat de mari". Este posibil ca seful bancii centrale sa se fi referit la declaratiile publice facute pe un ton critic de mai multi bancheri. Insa chiar si bancile care nu au protestat vocal, prin reprezentantii lor, au reactionat la fel de prompt prin reduceri agresive ale dobanzilor platite la depozitele clientilor, astfel incat aceastea se incadreaza in prezent pe un palier de 4-6% pe an, adica au ajuns la niveluri care nu mai motiveaza in nici un fel economisirea, avand in vedere inflatia si impozitarea.

ARB, care reuneste 40 de institutii bancare, tine sa precizeze ca propunerile legate de incetinirea creditarii in valuta - transmise guvernatorului printr-o scrisoare de pe 5 septembrie - "punctul de vedere exprimat de comunitatea bancara reprezinta hotararea Adunarii Generale a Asociatiei Romane a Bancilor, care a avut loc in data de 5 septembrie 2005". "Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor considera, in continuare, ca singura cale de solutionare a problemelor in discutie o reprezinta dialogul direct si constructiv, fapt pentru care isi exprima increderea ca intalnirea solicitata de Asociatia Romana a Bancilor cu domnul guvernator va avea loc cat mai curand posibil", se mai spune intr-un comunicat al ARB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO