Eveniment

Bancile castiga 12 mil. euro pe an din plata salariilor bugetarilor pe card. Cine sa plateasca acesti bani - salariatii sau statul?

Bancile castiga 12 mil. euro pe an din plata salariilor bugetarilor pe card. Cine sa plateasca acesti bani - salariatii sau statul?
22.07.2009, 00:00 198

Angajatorii din sectorul public care ii obliga pe salariati sa-si primeasca salariile pe card ar trebui sa acopere si comisioanele bancare de retragere de pe card a banilor, ar fi solutia pe care o vad directorii din ministere care au comentat decizia Curtii Constitutionale (CC) prin care a fost declarata in afara legii obligativitatea.

La un comision mediu de 0,2% si un salariu mediu net lunar al celor 1,3 milioane de salariati din sectorul bugetar de 400 de euro, rezulta ca bancile incaseaza din comisionul de retragere circa 12 milioane de euro pe an.

Potrivit unei hotarari emise recent de CC, plata obligatorie a salariilor pe card pentru angajatii din institutiile publice este neconstitutionala, pentru ca veniturile salariatilor sunt reduse din cauza comisioanelor percepute de banci. "Singura solutie ar fi ca angajatorii sa suporte diferentele pe care le platesc angajatii pentru plata comisioanelor bancii pentru ca acestia sa-si poata primi salariile pe card, iar bancile ar trebui sa fie impozitate in functie de comisioanele pe care le percep", sustine Ion Ciuca, director in cadrul Ministerului Educatiei.

Angajatorii din sectorul public nu stiu inca cum isi vor plati in continuare salariatii, intrucat nu au fost inca anuntati oficial de decizia Curtii Constitutionale.

"Angajatii ANOFM primesc banii pe card, insa fiecare si-a deschis cont individual, la ce banca a vrut fiecare. Noi le-am cerut doar numarul contului in care sa facem plata salariului", a declarat pentru ZF Silviu Bian, seful Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

"Nu vad nicio posibilitate de majorare a fondului de salarii in conditiile bugetului actual. Noi am negociat cu banca la incheierea contractului, iar salariatii nu platesc comision la retragere", a precizat Mircea Cosea, seful Institutului National de Administratie (INA), care are 85 de angajati.

Initial, la introducerea cardurilor, bancile nu percepeau comision de la salariati. Acum, cei care primesc salariul pe card trebuie sa plateasca un comision din suma pe care o primesc, care variaza de la fiecare institutie bancara, fiind de exemplu 0,2% din suma retrasa cash.

"Salariatii ar trebui sa plateasca comision numai in cazul in care au alt cont bancar decat cel dat de angajator in urma conventiei cu banca", a spus Emilian Duca, tax partner in cadrul companiei de audit si consultanta BDO.

"Daca platesc comision bancar, salariatii platesc si un serviciu: siguranta pe care o confera cardurile", a mai spus Cosea. El a mai precizat ca, odata cu introducerea salariilor pe card, s-au eliminat intarzierile de plata cauzate de transportul banilor. "Curtea Constitutionala doreste sa existe servicii gratuite, ceea ce nu se poate, pentru ca acest lucru contravine evolutiei actuale a pietei", conchide Cosea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO