Eveniment

Banii la care nu se uită multă lume: Cine se va ocupa de bugetul total de peste 1 miliard de lei al spitalelor din administraţia Primăriei Bucureşti

Banii la care nu se uită multă lume: Cine se va ocupa...

Autor: Georgiana Mihalache

09.02.2017, 00:05 527
Bătălia pentru prezenţa în consiliul de administraţie al celor 19 spitale aflate sub administrarea Primăriei Capitalei a fost câştigată de reprezentanţii care au fost votaţi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care au de gestionat bugete cuprinse între 12 până la 189 de milioane de lei.
 
Potrivit legii, în spitalele publice funcţionează un consiliu de administraţie format din cinci - opt membri care se ocupă de strategia, organizarea şi funcţionarea spitalului. Primăria Capitalei are în subordine 19 spitale publice din Bucureşti, iar din administraţia acestora trebuie să facă parte doi reprezentanţi numiţi de Consiliul General, dintre care unu să fie economist.
 
Astfel, pentru fiecare dintre unităţile spitaliceşti din subordinea Primăriei Capitalei au fost votaţi patru membri, doi reprezentanţi şi doi supleanţi, iar potrivit procesului-verbal al instituţiei, majoritatea dintre aceştia au pregătire economică.
 
Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi de către Consiliul General al Primăriei Bucureşti, în acest caz, iar preşedintele consiliului are mandat de şase luni.
 
Printre atribuţiile membrilor consiliului de admi­nis­traţie se numără avizarea bugetului de venituri şi cheltuieli al spitalului.
 
În cadrul şedinţei în care s-au votat reprezentanţii, Ana Maria Ciceală, unul dintre consilierii Uniunii Salvaţi România în CGMB, a propus spre votul consilierilor şi alte nume, însă propunerile nu au fost luate în considerare de preşedintele şedinţei, Marian Culea, consilier din partea PSD, acesta argumentând că doar Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti (ASSMB)  poate propune. 
 
ASSMB este o structură creată sub auttoritatea Consiliului CGMB, însă în legea conducerii spitalelor se arată că propunerile trebuie să vină din partea CGMB. Pe lista consilierului USR se număra şi Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătăţii, pentru consiliul de administraţie al Spitalului Colentina, una dintre cele mai mari unităţi atât după numărul de paturi, cât şi după buget. Pentru Spitalul Colentina au fost votaţi economistul Bogdan Botezatu şi Camelia Niţu.
 
Spitalul Colentina a avut un buget de aproape 190 de milioane de lei anul trecut şi, potrivit unor date oferite de Ministerul Sănătăţii, ocupă locul cinci în topul celor mai mari spitale după numărul de paturi în 2015, cu 801 locuri pentru pacienţi.
 
Spitalul de Psihiatrie A. Obregia s-a plasat în 2015 pe primul loc la numărul de paturi, cu 1.229 de paturi, iar bugetul pentru 2016 a fost de 93,7 milioane de lei. Şi Spitalul Clinic Dr. Victor Babeş  este în topul celor mai mari bugete, având venituri de 125 de milioane de lei anul trecut.
 
Cele mai mici venituri au fost la Spitalul Universitar de Stomatologie Prof. Dan Theodorescu, bugetul acestei unităţi fiind de doar 12 milioane de lei.
 
Veniturile totale ale celor 19 unităţi spitaliceşti aflate în administraţia Primăriei Bucureşti au depăşit anul trecut 1 miliard de lei.
 
georgiana.mihalache@zf.ro
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO