Eveniment

Banii pentru terenurile autostrazii Bechtel intarzie sa vina

29.10.2004, 00:00 19



La doua luni de la semnarea actelor de expropriere, localnicii din Ciurila, judetul Cluj, nu si-au primit inca banii pentru terenurile pe care se va construi autostrada Bechtel. Nemultumiti, satenii au protestat la intrarea pe santierul autostrazii unde au aprins mai multe cauciucuri. Ieri au renuntat la proteste, dupa ce autoritatile le-au promis ca pana la inceputul saptamanii viitoare isi vor primi banii.



"Asteptam sa vedem daca se tin de promisiune. Daca nu ne dau banii nu ii voi lasa sa intre pe parcele", sustine Cornel Revnic, unul dintre protestatari. Acesta a cedat deja pentru constructia autostrazii patru hectare de teren, pentru care trebuie sa primeasca despagubiri de cateva sute de mii de euro.



Localnicii sunt nemultumiti de faptul ca au trecut deja doua luni de la incheierea proceselor verbale de cedare a terenurilor si nu au primit nici un leu, desi termenul pentru achitarea despagubirilor era de 15 zile de la semnarea actelor.



"Dupa ce ne-au luat comunistii pamantul la colectiv, acum statul l-a luat pentru autostrada, tot fara sa fim platiti", spune Ileana Manciu, o femeie de 65 de ani, care trebuie sa primeasca peste un miliard de lei.



La cei 87 de ani ai sai, Ioan Iepure este cel mai batran din sat. A trecut printr-un razboi mondial, prin colectivizarea fortata si acum este pe cale sa devina miliardar. Trebuie sa primeasca peste doua miliarde de lei pentru cei 84 de ari de teren pe care i-a cedat pentru autostrada. "Pana-i lumea nu o sa primim banii pentru pamantul pe care l-am mostenit de la parintii nostri", spune el.



Dar, nu toti localncii din Ciurila vor devini miliardari peste noapte. Cei mai multi vor primi cateva sute de milioane, bani care le vor usura batranetea.



Emilia Marcu are 80 de ani si urmeaza sa primeasca circa 400 de milioane de lei. "Niciodata nu am vazut atati bani. Sper sa ii primesc, sa pot sa-mi ajut copii", spune ea.



Un alt localnic, Ioan Mera, o sa ia 800 de milioane de lei, pe care ii va folosi tot pentru ajutorarea copiilor. In total, statul trebuie sa despagubeasca in comuna Ciurila aproape 400 de persoane, care au "contribuit" la construirea autostrazii cu 7 hectare de teren.



Prefectul judetului Cluj, Valentin Cuibus, sustine ca vinovata pentru aceasta intarziere este firma de avocatura care a intermediat semnarea contractelor cu cetatenii.



"Termenul inclus in contract este prea scurt, firma trebuia sa prevada un termen limita de 30-60 de zile pentru efectuarea platilor", sustine Cuibus.



Prefectul are si o explicatie: intarzierea s-a produs din cauza procedurilor complicate de decontare intre Compania Nationala pentru Drumuri si banca selectata pentru efectuarea platilor.



Reprezentantii Companiei afirma ca prima transa de despagubiri a fost virata la banca, iar autoritatile apreciaza ca, in cel mult 3 zile, banii vor ajunge la expropriati. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO