Eveniment

Bank Austria: Economia a pierdut din avant

26.10.2005, 19:03 13

Ritmul de crestere a economiei romanesti va continua sa scada si in trimestrul trei al acestui an, ajungand pana la 4,7% la sfarsitul lui 2005, evolutie determinata de pagubele provocate de inundatiile din ultimele luni, potrivit unui raport al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

Economia romaneasca a pierdut din avantul din primul trimestru al anului, cand dupa o crestere de 5,9%, a scazut la putin peste 4% in cel de-al doilea trimestru, comenteaza analistii bancii austriece.

Ritmul de crestere economica a ajuns la 4,9% in prima jumatate a anului, fata de 8,3% in primul semestru al anului trecut.

Raportul BA-CA explica aceasta evolutie prin prisma declinului agriculturii, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile si al inundatiilor din primavara acestui an.

De asemenea, productia industriala a fost afectata de inundatii, astfel ca sectorul a fost caracterizat de o crestere de doar 3,6% in prima parte a anului 2005, fata de 6,2% in aceeasi perioada a anului precedent.

Sectorul serviciilor a continuat sa fie cel mai important motor de crestere, inregistrand o crestere de 6,9% in aceasta perioada, comparativ cu 6,1% in 2004. Rata mare de crestere a sectorului serviciilor a fost determinata de sporirea consumului intern, cu 11,7% in primul semestru al anului, ca urmare a majorarii veniturilor, a dezvoltarii creditarii si a introducerii cotei unice de impozitare.

Toate acestea au fost completate de o activitate investitionala importanta, cu un plus de 7,6% si de un consum public in crestere cu 4,3%.

Pentru cel de-al treilea trimestru al anului, specialistii BA-CA estimeaza o continuare a evolutiei din cel de-al doilea trimestru, respectiv un ritm de crestere mai redus, ajungand pana la 4,7% in 2005, nivel sub cel estimat de autoritati de 5,5% - 5,7%. Estimarile acestora sunt bazate pe consecintele negative ale celui de-al doilea val de inundatii care au avut loc in lunile iulie si august asupra sectorului agricol si industrial.

Mentinerea cresterii consumului intern din prima parte a anului a fost reflectata in adancirea deficitului de cont curent la 2,7 mld. euro, respectiv 3,6% din PIB, fata de 1,7 mld. euro, respectiv 2,9% din PIB in perioada corespunzatoare a anului anterior.

Alti factori care au determinat deteriorarea deficitului de cont curent au fost intensificarea activitatii investitionale si aprecierea monedei nationale.

Cele trei elemente, respectiv consumul, investitiile si aprecierea monedei nationale vor determina dezvoltarea economica in a doua jumatate a anului 2005, dar vor continua sa afecteze negativ deficitul de cont curent si in partea a doua a anului.

Astfel, estimarile BA-CA indica pentru anul 2005 un deficit de cont curent de 6,8 mld. euro sau 8,9% din PIB, fata de 7,75% din PIB cat este obiectivul autoritatilor.

In ceea ce priveste rata inflatiei, specialistii austrieci prognozeaza un nivel mediu de 9%. In primele noua luni ale anului, indicele mediu al preturilor de consum a scazut la 9,2% de la 12,6% in aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea pretului petrolului si al produselor alimentare ca efect al inundatiilor din acest an, precum si ajustarile tarifelor energiei vor permite doar o usoara reducere a presiunii inflationiste in ultimele luni ale anului.

Pentru anul 2006, estimarile BA-CA indica o crestere economica de 6,3%, un deficit de cont curent de 9,4% din PIB, un nivel mediu al inflatiei de 7% si un deficit bugetar de 1% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO