Eveniment

Barclays: Ajustarea fiscală de anul trecut a afectat puternic încrederea consumatorilor. Acum problema principală este inflaţia

Autor: Claudia Medrega

11.05.2011, 23:37 59

Analiştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintrecele mai mari bănci din lume, susţin că România are încă problemecu ieşirea din recesiune după ajustarea fiscală semnificativăoperată la jumătatea anului trecut, dar îşi menţin estimărileprivind o creştere trimestrială pozitivă în T1.

"Creşterea economică are în continuare probleme după ceajustarea fiscală importantă de la jumătatea anului trecut aafectat puternic încrederea consumatorilor. Va fi nevoie de maimult timp pentru a permite economiei să se vindece. În mod evident,România are încă probleme cu ieşirea din recesiune. Încă neaşteptăm la o creştere economică trimestrială pozitivă în T1 2011",se arată în cel mai recent raport al băncii privind România.

Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe vineri cum aevoluat economia în primul trimestru, rezultatele fiind aşteptate"cu sufletul la gură" de oamenii de afaceri, bancheri şiautorităţi.

Dacă economia va avea un plus faţă de trimestrul patru 2010, aşacum anticipează cei mai mulţi analişti, asta înseamnă că România aieşit tehnic din recesiune. Chiar preşedintele Traian Băsescuspunea că se aşteaptă la un plus între 0,4-0,6%.

Economia României a crescut în ultimele trei luni ale anului2010 faţă de trimestrul precedent cu 0,1%, contrar aşteptărilorcelor mai mulţi analişti care anticipau scădere.

În primul trimestru din acest an exporturile şi-au continuatraliul, industria a crescut în continuare, deşi într-un ritm maitemperat, au apărut uşoare semne pozitive în construcţii, însăprincipala problemă rămâne consumul. Spre finalul lunii martieBarclays şi-a îmbunătăţit estimarea privind evoluţia economieiRomâniei, anticipând un plus de 1% pentru acest an şi o creştere de1,5% în 2012. Banca avea la sfârşitul anului trecut una dintre celemai pesimiste prognoze privind creşterea economică din România în2011, de doar 0,4%.

Majoritatea prognozelor pentru 2011 indică o creştere aeconomiei inclusă în intervalul 0,5-1,5%. Potrivit estimărilorautorităţilor române şi FMI, economia urmează să înregistreze înacest an o creştere de 1,5%.

Creşterea economică pare să fie sub aşteptările FMI, subliniazăanaliştii Barclays Capital, amintind că Fondul şi-a redus recentprognoza de creştere pentru România în 2012 la 3,5-4%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a scăzut cu 1,3%, contracţiaeconomiei fiind mai scăzută decât estimările analiştilor economicişi ale autorităţilor, care oscilau în jurul cifrei de 2%.

Focusul se mută de la fiscal la inflaţie

În ceea ce priveşte ţintele fiscale, economiştii Barclays susţincă deficitul bugetar setat pentru acest an la 4,4% din PIB-ulestimat la 130 mld. euro (6 mld. euro) va putea fi atins. Înschimb, pentru respectarea ţintei de anul viitor, de 3% din PIB, vafi necesară luarea unor măsuri suplimentare.

Inflaţia a accelerat în aprilie la 8,4%, de la 8,01% în martie,în principal ca urmare a creşterii preţurilor produseloralimentare.

FMI a anticipat că inflaţia anuală va depăşi 5% şi a sugerat căBNR ar trebui să reconsidere menţinerea dobânzii de politicămonetară în 2011, mai amintesc analiştii Barclays.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO