Eveniment

Băsescu aruncă vina pe „politicieni“ pentru situaţia certificatelor de CO2, însă nu a avertizat asupra acestui risc. Un singur oficial a plătit până acum

Băsescu aruncă vina pe „politicieni“ pentru situaţia certificatelor de CO2, însă nu a avertizat asupra acestui risc. Un singur oficial a plătit până acum

Traian Băsescu a descoperit brusc situaţia certificatelor CO2

Autor: Roxana Petrescu

30.08.2011, 00:04 371

Riscul ca România să piardă 1,2 miliarde de euro din cauza suspendării de la tranzacţionarea cu drepturi de emisii de CO2 a fost explicată de şeful statului prin neînţelegerile dintre politicieni.

Drepturile de emisii de CO2 sunt titluri pe care le primesc companiile sau statele care îşi reduc poluarea şi care trebuie cumpărate de statele care îşi majorează emisiile de CO2.

Cum România şi-a redus poluarea din cauza dezindustrializării din ultimii 20 de ani, acum are un surplus ca ţară pe care l-ar fi putut, teoretic, vinde către ţările care au depăşit limita de poluare.

"De ce credeţi că România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de CO2? România a pierdut 1,2 miliarde (de euro) în preţul de azi, având certificate de vânzare de circa 3 miliarde (de euro) în preţul din 2008. De ce? Pentru că oamenii politici s-au certat - Mediul cu Economia şi aşa mai departe. România a pierdut", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax. El nu a explicat de ce nu a avertizat de pe poziţia sa până acum asupra acestui risc şi nici dacă a fost informat despre această situaţie.

Duminică România a fost suspendată de la tranzacţionarea cu drepturi de emisii de CO2 pe care le deţine în baza protocolului de la Kyoto, decizia luată de Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto intervenind ca urmare a nefunc­ţionării conforme a inventarului naţional de emisii. Adică nu se ştie cine poluează şi cu cât.

Această suspendare are deocamdată doar efecte virtuale, pentru că cele 1,2 miliarde de euro invocate că a fi pierdute sunt doar pe hârtie, până acum România nerealizând nici măcar o tranzacţie cu aceste drepturi de emisii. Una dintre problemele care au blocat acest proces a fost chiar faptul că în contextul în care tranzacţiile cu aceste drepturi se pot face doar între state, România nu stabilise încă instituţia care urma să se ocupe de acest subiect, lupta dându-se între Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului.

"România va rămâne suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru cel puţin jumătate de an", a anunţat ieri ministrul mediului Laszlo Borbely, care s-a declarat optimist că sancţiunea va fi ridicată după acest termen şi nu mai târziu. Tot ieri şeful Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului a demisionat.

Pe de altă parte, preşedintele PSD Victor Ponta afirmă că Adriean Videanu, fost ministru al economiei, este vinovat.

"Deoarece la Ministerul Mediului nu era niciun ministru PDL, Adriean Videanu (fost ministru al economiei) aproape la fiecare şedinţă de Guvern bloca valorificarea certificatelor. (...) Vina este exclusiv a PDL şi a lui Adriean Videanu pentru faptul că România a pierdut trei miliarde de euro, la cât erau evaluate atunci certificatele, şi trebuie să-şi asume că au făcut un prejudiciu bugetului României din cauza lăcomiei unui membru important al PDL, Adriean Videanu", a afirmat preşedintele PSD Victor Ponta.

România poate emite în perioada 2008 - 2012 circa 1,28 mld. tone de CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul a intrat în vigoare în 2005, deşi a fost semnat în 1997, şi prevede reducerea gazelor cu efect de seră cu 5,2% comparativ cu anul de referinţă 1990. Protocolul a fost semnat de 184 de ţări, printre care nu se numără şi SUA, fiecărei ţări fiindu-i alocat un anumit număr de tone de CO2 pe care le poate emite.

Cantitatea alocată României este însă prea mare pentru că ia ca an de referinţă 1990. Între timp, o mare parte din industria poluatoare s-a închis, ceea ce lasă la îndemâna României un surplus de 300 mil. tone de CO2. Acest surplus de CO2, care reprezintă practic 300 mil. certificate de emisii de gaze cu efect de seră (o tonă de CO2 este egală cu un certificat), poate fi tranzacţionat de statul român până în 2012.

Deşi tranzacţionarea acestor drepturi de emisii a fost indicată de multe ori ca fiind o sursă importantă de câştig pentru România, mai ales în contextul crizei, sumele vehiculate ridicându-se până la 3 miliarde de euro, potrivit unui document elaborat recent de Ministerul Economiei acest surplus mai valorează în prezent circa 1,2 mld. euro.

Aceste drepturi de emisii care le revin ţărilor în urma protocolului de la Kyoto, denumite AAU-uri (assigned amount unit) pot fi tranzacţionate numai de state, în cazul României instituţia abilitată pentru realizarea acestor tranzacţii fiind Ministerul Mediului.

Odată cu suspendarea României, comisia internaţională de specialitate care a dispus această sancţiune a ordonat şi blocarea registrului naţional pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Acest lucru înseamnă, potrivit lui Borbely, că nici firmele care deţin astfel de certificate nu le vor mai putea tranzac­­ţiona decât pe piaţa internă.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (EUA) sunt un fel de drepturi de poluare pe care le primesc gratuit peste 200 de companii din România în perioada 2008-2012. În fiecare an din intervalul menţionat anterior, companiile care activează în domeniile energie, rafinare de produse petroliere, ciment, metalurgie sau sticlă primesc un anumit număr de certificate de emisii în mod gratuit.

Aceste certificate se dau în funcţie de gradul de poluare al fiecărui agent. Dacă agentul poluează mai mult, trebuie să cumpere certificate în plus, dacă poluează mai puţin, poate să-şi vândă surplusul şi să-şi finanţeze cu banii obţinuţi investiţii în modernizare. Anul de referinţă care a fost luat în calcul pentru stabilirea nivelului de certificate de emisii pentru fiecare industrie este anul 2003. În total, în perioada 2008-2012, companiile din România au alocate circa 350 de milioane de certificate, adică aproximativ 70 de milioane de certificate anual. Cele mai multe certificate le primesc companiile din energie, urmate de cele din metalurgie şi ciment. Un astfel de certificat este echivalentul unei tone de CO2 emisă în atmosferă.

Spre deosebire de drepturile de emisii (AAU), certificatele de emisii fac parte dintr-un plan stabilit prin directivele europene care se referă doar la poluarea pentru anumite instalaţii. Vânzătorii şi cumpărătorii sunt firmele şi nu statele ca în cazul AAU-urilor.

Aât drepturile de emisii de CO2, cât şi certificatele de emisii nu au nicio legătură cu certificatele verzi care sunt instrumente prin care este susţinută producţia de energie verde.

Ce sunt certificatele CO2

Drepturile de emisii de CO2 sunt titluri pe care le primesc companiile sau statele care îşi reduc poluarea şi care trebuie cumpărate de statele care îşi majorează emisiile de CO2. Cum România şi-a redus poluarea din cauza dezindustrializării din ultimii 20 de ani, acum are un surplus ca ţară pe care l-ar fi putut, teoretic, vinde către ţările care au depăşit limita de poluare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO