Eveniment

Basescu: Bancile-mama au obligatia sa-si finanteze filialele

Basescu: Bancile-mama au obligatia sa-si finanteze filialele
04.02.2009, 20:04 33

Bancile-mama au obligatia sa asigure in continuare necesarul de resurse subsidiarelor din Romania pentru finantarea activitatilor economice, a declarat presedintele Traian Basescu (desen) marti-seara.

"Noi sustinem o mare responsabilitate a bancilor care sunt actionari majoritari la bancile romanesti. Nu vorbesc despre soliditatea sistemului bancar romanesc, bancile sunt solide, dar cei care detin actionariatul majoritar au obligatia sa continue sa asigure bancilor din Romania, pe care practic le patroneaza, necesarul de resurse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata romaneasca", a spus seful statului. El a mentionat ca Romania va ridica acest subiect, "solid argumentat", cu ocazia Consiliului European din martie.
Bancile au contractat de la actionarii lor linii de credit de 24 de miliarde de euro, din care 9,5 miliarde de euro vor ajunge la scadenta anul acesta, potrivit datelor BNR. Oficialii bancii centrale au aratat insa ca din discutiile purtate cu bancile-mama au semnale ca acestea vor prelungi in mare masura liniile de credit pentru filialele locale. "Nu pot fi fericiti la privatizare si sa nu isi faca obligatii fata de economia romaneasca mai tarziu", a mai spus presedintele Basescu. Aceasta este prima reactie oficiala dupa ce autoritatile monetare din Grecia si Austria au cerut bancilor sa limiteze pomparea de finantari catre subsidiarele lor din regiunea Europei de Sud-Est. Grupurile austriece si elene domina autoritar sistemul bancar local.
In replica la comentariile presedintelui Traian Basescu privind obligatia bancilor-mama de a-si sustine filialele din Romania, reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sustin ca Romania este o piata cheie pentru Erste Group si ca intentioneaza sa sprijine economia locala, asigurandu-i in continuare finantarea necesara.
"Prezenta si angajamentul nostru fata de Romania sunt pe termen lung. Conform contractului de privatizare, avem obligatia sa distribuim catre actionari o cota din profitul net sub forma de dividende, dar in niciun moment nu am luat in calcul retragerea de lichiditati de pe piata", afirma reprezentantii Erste.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO