Eveniment

Basescu: Luam 7 mld. euro de la UE, iar FMI ne supravegheaza

Basescu: Luam 7 mld. euro de la UE, iar FMI ne supravegheaza

Traian Basescu, presedintele Romaniei

27.01.2009, 20:12 13

Romania intentioneaza sa solicite Comisiei Europene un imprumut de 6-7 miliarde de euro, in paralel cu incheierea unui acord de supraveghere cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat ieri presedintele Traian Basescu la postul public de radio.

Este primul semnal concret pe care il dau autoritatile in privinta solutiilor pe care le iau in calcul pentru rezolvarea problemelor de finantare ale Romaniei, dupa ce majoritatea analistilor, bancherilor si oamenilor de afaceri s-au pronuntat in favoarea solicitarii unui sprijin de la UE sau/si FMI.
Pana acum, tari precum Ungaria si Ucraina au apelat la ajutoare masive de la FMI, insa Basescu sustine ca situatia din Romania nu este nici pe departe atat de grava.
"La discutia din 12 ianuarie pe care am avut-o cu presedintele Comisiei Europene si cu membri ai Comisiei, am anuntat Comisia ca intentionam un imprumut european de 6-7 miliarde, cu o supraveghere a Fondului pentru utilizarea acestor bani. Nu sunt partizanul unui imprumut de la FMI, pentru ca apreciez ca putem obtine bani europeni mai ieftin, dar avem nevoie de un acord de supraveghere cu Fondul, pentru ca Uniunea Europeana nu are propria ei structura de supraveghere a implementarii proceselor pentru care primesti banii", a spus seful statului.
Ministerul Finantelor nu a facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei. In cursul dupa-amiezii, ministrul Gheorghe Pogea avea programata o prima intalnire cu misiunea FMI care a inceput ieri o vizita de evaluare a situatiei macroeconomice. Pogea a afirmat recent ca bugetul are nevoie si de finantare externa, chiar daca deficitul ar urma sa fie ajustat la cel mult 2,5% din PIB. Masurile anticriza selectate de Finante pana ieri aveau un impact substantial asupra deficitului bugetului general consolidat, ducandu-l la 2,4% din PIB. Atat Comisia Europeana, cat si FMI asteapta definitivarea proiectului de buget pe 2009 inainte de a incepe discutiile privind sprijinul pe care l-ar putea acorda Romaniei.
Basescu afirma ca numai bugetul de stat are de rambursat anul acesta circa 6 miliarde de euro, bani imprumutati in 2008 pe termen scurt.
"Este clar ca avem o problema la buget si mai avem deficitul de cont curent, care si el este mare. (...) Este clar ca trebuie sa imprumutam bani sa ne acoperim deficitul de cont curent."
La sfarsitul lunii noiembrie 2008, deficitul extern se ridica la circa 16 miliarde de euro. In acelasi timp, datoria externa a Romaniei insumeaza peste 70 de miliarde de euro, din care mai mult de 20 de miliarde de euro reprezinta datorii pe termen scurt, o buna parte avand scadenta in 2009 si fiind din ce in ce mai dificil si mai scump de refinantat.
Basescu sustine ca UE trebuie sa sprijine si tarile din afara zonei euro. Cat priveste alternativele de finantare ale Romaniei, el afirma ca "dobanzile la Banca Centrala Europeana sunt mult mai mici decat in Romania, spre exemplu, cu siguranta mai mici si decat la imprumuturile de la Banca Mondiala, cu siguranta mai mici si decat la imprumuturile de la FMI".
Ultimul acord al Romaniei cu FMI a fost semnat in 2004 si era de tip preventiv, in conditiile in care Guvernul nu mai avea nevoie de finantare. Dupa 2005, Fondul a continuat supravegherea periodica a evolutiei macroeconomice, fara insa ca evaluarile sale sa aiba greutatea pe care le-ar da-o existenta unui acord.
Presedintele Basescu spune ca nu vrea ca FMI sa impuna conditionalitati proprii, ci doar sa urmareasca respectarea angajamentelor fata de UE. El adauga ca imprumutul de la UE ar urma sa fie gestionat de BNR si de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO