Eveniment

Băsescu: România nu va balansa între South Stream şi Nabucco

25.07.2010, 23:08 13

PreŞedintele Traian Băsescu a răspuns sâmbătă, în cadrul unuiseminar desfăşurat la Băile Tuşnad la care a participat şipremierul ungar Viktor Orban, la întrebările publicului, susţinândcă România are nevoie de a cheltui exact cât produce, pentru a nucreşte gradul de îndatorare şi că va rămâne un susţinător ferm alproiectului Nabucco.
Printre temele abordate în cadrul discuţiei s-au mai aflat şideficitul sistemului de pensii, nevoia reconcilierii relaţieiromâno-maghiare, incluziunea romilor la nivel european, precum şifinanţarea sistemului maghiar de învăţământ de către statul român,posibilă prin noua lege a învăţământului.
În ceea ce priveşte proiectele energetice europene, preşedintele aamintit despre South Stream şi Nabucco.
"România va rămâne un susţinător ferm al proiectului Nabucco şi nuva balansa între South Stream şi Nabucco, pentru că doar Nabuccoeste varianta care ne creează alternative de aprovizionare cuenergie", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax. ProiectulNabucco, care va avea o capacitate maximă a conductei de 31 demiliarde de metri cubi şi care va costa 8 miliarde de euro, urmeazăsă faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea caspicăşi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria -Austria. Acţionarii Nabucco sunt companiile Transgaz (România), OMV(Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şiBotas (Turcia).
South Stream nu este un proiect care va afecta construireagazoductului Nabucco, deşi ruşii de la Gazprom au reuşit în ultimiidoi ani să atragă în South Stream aproape toate ţările care aubătut palma pentru construirea gazoductului Nabucco.
South Stream, un proiect iniţiat de Gazprom şi Eni (Italia), artrebui să aibă o capacitate anuală de 63 de miliarde de metri cubi,într-o investiţie de 25 de miliarde de euro.
România ar putea fi ultima cucerire în acest proiect, în loculBulgariei, întrucât ruşii au dat de înţeles că relaţiile cuBulgaria nu merg atât de bine.
Totuşi, analiştii spun că, din cauză că South Stream nu are unstudiu de fezabilitate terminat, este practic un proiectinexistent, iar atenţia Europei ar trebui să se concentreze peNabucco.

Preşedintele cere Parlamentului reexaminarea Legiiparteneriatului public-privat

Preşedintele Băsescu a trimis vineri Parlamentului o cerere dereexaminare a Legii parteneriatului public-privat, susţinând că unact normativ adoptat în urmă cu trei ani (OUG 34/2007), privindatribuirea contractelor de achiziţie publică, are un conţinut maicuprinzător decât cel al acestei legi.
"În condiţiile în care avem o ordonanţă de urgenţă în vigoare cetranspune prevederile comunitare în materie şi care are un conţinutmult mai cuprinzător decât cel al prezentei legi, apreciem necesarăreexaminarea actului normativ aflat la promulgare în vedereareformulării sale, astfel încât să rezulte fără echivoc respectareadirectivelor europene. Totodată, se impune evitarea paralelismelor,întrucât legislaţia naţională în materie permite realizarea tuturortipurilor de aranjamente de tip parteneriat public-privat", searată în cererea de reexaminare a preşedintelui, citată deMediafax.
Specialiştii spun că studiul de fezabilitate minuţios, interesulscăzut al autorităţilor şi ambiguităţile din legea concesiunilorsunt principalele probleme care întârzie derularea contractelorrealizate în parteneriat public-privat. De altfel, şeful firmei deaudit şi consultanţă Deloitte România, George Mucibabici, spunea laînceputul acestui an că legea parteneriatului public-privat nu estesuficient de permisivă, iar pregătirea proiectelor poate dura şidoi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO