Eveniment

Bazac sustine ca medicii sa poata lua si pensie, si salariu

07.01.2009, 19:50 16

Ministerul Sanatatii a anuntat ieri ca va cere Guvernului sa rectifice ordonanta care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat, astfel incat medicii pensionari sa poata ramane angajati in continuare, cu contract temporar de munca, pana la ocuparea posturilor prin concurs.

"Avand in vedere lipsa acuta de cadre medicale specializate, mai ales in mediul rural, voi propune ca medicii pensionari sa ramana angajati in continuare, cu contracte temporare de munca, pana la ocuparea posturilor prin concurs", a declarat ministrul sanatatii Ion Bazac.
Potrivit datelor ministerului, aproximativ 600 de medici pensionari lucreaza la nivel national, dintre care 500 in mediul urban. La finele lui 2007, numarul medicilor din Romania era de peste 47.500.
Sistemul de sanatate este unul dintre cele mai afectate de lipsa personalului calificat, in conditiile in care o mare parte din medici au plecat in strainatate din cauza salariilor mici din tara. Salariul mediu net lunar in sanatate ajunsese in luna octombrie a anului trecut la 375 de euro, insa in institutiile medicale private, salariul unui medic poate trece de 3.000 de euro.
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230 din 30 decembrie 2008, persoanele care cumuleaza pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, au obligatia sa opteze intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu.
Legea a vizat eliminarea "bugetarilor de lux", dupa ce anul trecut au aparut informatii in presa potrivit carora sefii regiilor si agentiilor de stat ajungeau la venituri lunare de mii de euro, cumuland mai multe functii cu venituri obtinute din pensie. In acelasi timp insa, ordonanta afecteaza si angajatii de la stat cu venituri mici, cum sunt profesorii sau medicii.
Si ministrul educatiei Ecaterina Andronescu a anuntat, dupa intalnirea de marti cu liderii federatiilor sindicale din invatamant, ca incearca sa gaseasca solutii pentru pensionarii din sistem afectati de prevederile ordonantei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO