Eveniment

BCG: Romania ramane low-cost pe termen mediu

21.06.2007, 18:10 55

Cresterile salariale puternice din economia romaneasca din ultimii ani nu scad competitivitatea Romaniei si nu o fac mai putin atractiva pentru investitorii straini, arata un studiu realizat de compania de consultanta strategica si de management Boston Consulting Group (BCG).
"S-a vorbit mult in ultima perioada despre o erodare rapida a competitivitatii economiei Romaniei, din cauza cresterilor salariale. Situatia nu sta chiar asa. Romania si celelalte state din regiune isi vor pastra competitivitatea costurilor reduse cu forta de munca pe termen mediu", a declarat Peter Jansen, managing partner la Bucharest Consulting Group, partenerul local al companiei americane de consultanta. El spune ca Romania si statele din centrul si estul Europei vor ramane tari "low cost" pe termen mediu, perioada in care vor continua sa atraga investitii straine semnificative.
Conform studiului realizat de Boston Consulting Group, Romania a inregistrat in ultimii patru ani cea mai mare crestere salariala dintre toate statele din regiunea Europei Centrale si de Est, de aproape 9% pe an in termeni reali, fata de 6% in Cehia, 2% in Polonia, 4% in Ungaria si 1% in Bulgaria.
"Romania concureaza cu toate celelalte state din zona pentru atragerea investitiilor straine", spune Jansen. Anul trecut, Romania a atras investitii straine directe de 9,1 miliarde de euro, adica 10% din cele atrase de 15 state din regiune. In urma cu doar cinci ani, Romania aduna doar 3% din investitiile facute de straini in regiune.
"Ne asteptam ca aceasta pondere de 10% sa creasca in anii urmatori, ramanand in intervalul 10%-15%", a mai spus Jansen, care estimeaza ca in Romania vor intra in fiecare an investitii de 5-7 miliarde de euro in perioada urmatoare.
Studiul BCG arata ca principalele dezavantaje ale Romaniei sunt birocratia inca excesiva si starea proasta a infrastructurii, care trebuie contrate rapid pentru a facilita fluxurile investitiilor venite din Vest.
Conform BCG, statele din regiune ofera economii importante de costuri pentru productia multor bunuri, atat fata de statele vestice, cat si fata de alte economii emergente, cum ar fi India si China, preferate in ultimii ani de multi investitori.
De altfel, economiile de costuri, mai ales cu forta de munca, sunt principalul motiv pentru care companiile vestice aleg sa se relocheze in state ca Romania sau celelalte din regiune, mai arata studiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO