Eveniment

BCR: Creditele intra-grup duc ISD spre 7 mld. euro

18.12.2007, 18:37 21

Investitiile straine directe (ISD) vor creste anul acesta pana la circa 7 miliarde de euro, pe seama interesului mare pe care investitorii off-shore il arata fata de Romania, estimeaza departamentul de cercetare al BCR.
In zece luni, volumul investitiilor atrase
s-a ridicat la 5,94 miliarde de euro, suma care acopera insa numai 45,5% din deficitul extern. In aceste conditii este posibil ca estimarea BCR sa fie pesimista. Fata de primele zece luni din 2006, investitiile au scazut cu 25% in conditiile in care in octombrie 2006 statul a incasat 2,25 mld. euro pentru pachetul sau de actiuni la BCR. Totusi, in octombrie investitiile au atins un varf lunar de 923 mil. euro.
"Anticipam ca deficitul de cont curent va atinge circa 13,7% din PIB estimat pentru anul acesta, in ipoteza in care viteza de crestere a consumului ar putea incetini in ultimele doua luni ale anului in comparatie cu perioada precedenta din cauza majorarilor abrupte ale preturilor si a cresterii indatorarii populatiei", spune Melania Hancila, analist al BCR.
Nicolaie Chisdeciuc, senior economist al ING Bank, estimeaza ca deficitul se va situa la 13,7% din PIB la nivelul lunii octombrie si prognozeaza o crestere de pana la 14% din PIB la sfarsitul lui 2007, apreciind ca exista chiar riscul depasirii acestui prag.
"Aceasta va pune o presiune suplimentara asupra leului, pe fondul reducerii tolerantei la risc a investitorilor la nivel global. Deficitul substantial, fara sustinerea unor intrari consistente de investitii straine directe, va continua probabil sa submineze leul, care nu va scapa neafectat in cazul unei noi cresteri a aversiunii fata de risc a investitorilor."
ING prognozeaza o crestere economica de 5,9% pe anul in curs.
Chisdeciuc considera ca nu exista perspective de imbunatatire a gradului de acoperire a deficitului cu investitii straine directe.
"54,5% din intrarile de investitii sunt reprezentate de credite intra-grup, cea mai mare parte constand din linii de credit acordate de bancile straine filialelor locale, care mai departe alimenteaza piata cu imprumuturi", noteaza analistul ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO