Eveniment

BCR: Romania poate deveni a treia mare putere agricola din Europa

BCR: Romania poate deveni a treia mare putere agricola din Europa

Click pentru imaginea marita

07.10.2008, 19:21 57

Romania poate deveni a treia mare putere agricola a Europei in urmatorii cinci ani, dupa Franta si Germania, daca reuseste sa atraga fondurile europene alocate, precum si investitii straine semnificative, potrivit analistilor BCR.

In 2006 Romania s-a clasat pe locul sapte in Uniunea Europeana in functie de productia de cereale, iar anul trecut a coborat pe locul noua din cauza secetei care a determinat o productie de circa 7,9 milioane tone, fata de 18 milioane tone in anul anterior, conform datelor Eurostat.
Valoarea fondurilor europene alocate Romaniei pana in 2013 este de circa 7,5 miliarde de euro.
Analistii BCR considera ca, daca in jur de 80% din aceste fonduri ar fi absorbite, Romania ar putea sa-si dubleze productia medie de cereale la hectar pana in 2013-2015.
"Este un scenariu destul de optimist, mai ales ca in Romania, evolutia productiei in agricultura are traseul dintilor de fierastrau. Probabilistica spune ca sunt sanse reduse ca o tara sa aiba in doi ani la rand vreme buna. Sectorul agricol de la noi depinde mai mult de starea vremii decat de criza internationala. In situatia in care investitiile au rate scazute, agricultura romaneasca este vulnerabila la conditiile meteo. Acest sector are un comportament foarte volatil", a explicat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
Romania are in schimb un potential ridicat din punctul de vedere al resurselor agricole. Terenul arabil reprezinta aproape 40% din suprafata tarii, ceea ce ne claseaza pe locul sase in lume la acest capitol.
Raportul "Agricultura Romaniei - intre potential si realitate" elaborat de BCR arata ca jumatate din terenul arabil este utilizat in prezent de aproximativ patru milioane de ferme, adica de 98% din numarul total de ferme din Romania. Din acestea, aproape doua milioane de ferme detin sub un hectar si nu sunt eligibile pentru marea parte a programelor europene de sprijin.
"Este vorba de exploatatii de subzistenta, care au ca destinatie autoconsumul. Din cele 9,4 milioane de hectare teren arabil, 2,4 milioane de hectare sunt suprafete care nu pot accede la fondurile europene", precizeaza Anghel. Primii 50 de producatori agricoli, companii straine si romanesti, detin si exploateaza doar 4% din terenul arabil. "Situatia din prezent, care este si rezultatul reformei intarziate a proprietatii, s-ar putea schimba intr-un mod vizibil numai in urma unui val consistent de achizitii de terenuri de catre investitorii straini", arata analistii bancii.
O alta problema este productivitatea scazuta din sectorul agricol.
"Romania are cel mai inalt nivel de utilizare a lucratorilor pe cont propriu si a lucratorilor familiali neremunerati in agricultura din UE - circa trei milioane de persoane in 2005", precizeaza BCR Cercetare.
Exista o discrepanta puternica intre numarul mic al angajatilor din agricultura, care au o pondere de 2,6% din totalul angajatilor din Romania, si numarul mare de persoane ocupate in acest sector, care au o pondere de 30% din totalul persoanelor ocupate.
"Va fi mult mai bine in continuare. Exista subventii pe care strainii au experienta de a le accesa. Multi dintre ei sunt interesati sa cumpere terenuri agricole in Romania, din moment ce s-au mai definitivat si titlurile de proprietate", a mentionat Monica Barbuletiu, vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO