Eveniment

BCR: Vremea buna ar putea duce cresterea economica peste 7%

BCR: Vremea buna ar putea duce cresterea economica peste 7%

Click pentru imaginea marita

03.04.2008, 19:55 67

Cresterea economica ar putea depasi toate asteptarile anul acesta, considera analistii BCR, pe baza datelor foarte bune din primul trimestru, in cadrul celui mai recent buletin macroeconomic, publicat ieri.
Astfel, colectarile bugetare peste asteptari, mentinerea cresterii ridicate din constructii, alaturi de o usoara accelerare a industriei si un an agricol "cel putin normal" ar putea duce ritmul de crestere economica la 7% sau mai sus, comparativ cu 6% anul trecut.
Prognoza publicata ieri de BCR contine cele mai optimiste estimari de pana acum pentru anul 2008, in conditiile in care Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a mentinut saptamana trecuta tinta oficiala de crestere economica la 6,5%, potrivit buletinului preliminar de primavara al institutiei.
"Intr-un scenariu optimist, PIB-ul ar putea creste cu peste 7% in 2008, in conditiile in care trendul inregistrat la inceputul anului va continua", spun analistii BCR. Trimestrul I ar putea fi cel mai bun din perspectiva cresterii economice pe anul acesta, datorita efectului de baza care a majorat puternic incasarile bugetare ce se reflecta in PIB.
Anul a inceput bine pentru economie, dupa cum arata raportul BCR, dar si datele statistice publicate pana acum. Productia industriala, constructiile si retailul au evoluat peste asteptari, la fel ca si salariul mediu pe economie si incasarile bugetului public. De asemenea, exporturile au continuat sa creasca peste ritmul importurilor pentru doua luni consecutiv, reducand astfel semnificativ deficitele externe (comercial si de cont curent).
Pe de alta parte, inflatia a revenit la aproape 8% la finele lunii februarie, iar leul a continuat sa se deprecieze, cursul mediu pe primul trimestru fiind de aproape 3,69 lei pentru un euro, cu peste 9% mai sus fata de primul trimestru din 2007.
In acelasi timp, Bursa de la Bucuresti a pierdut 25% din valoare la nivelul indicelui general al pietei, BET-C.
In timp ce constructiile si serviciile vor fi motoarele economiei, vremea ar putea fi cel mai puternic adversar al economiei anul acesta, pentru ca aceasta "meteodependenta" a economiei romanesti va influenta mai mult situatia macro decat criza de pe pietele financiare internationale, considera Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
El considera ca leul ar putea ramane pe termen scurt in zona de 3,65 - 3,75 de lei pentru un euro, intrucat in perioada urmatoare nu vor aparea pe piata statistici importante privind starea economiei.
Spre sfarsitul lunii, leul s-ar putea aprecia usor, datorita cresterii remiterilor din strainatate (intrari de valuta) cu ocazia sarbatorilor pascale, potrivit aceleiasi surse.
Oricum, leul a fost destul de stabil in luna martie, conform raportului BCR, chiar si in conditiile in care turbulentele financiare internationale au avut in continuare o amplitudine ridicata.
La polul opus insa, nici publicarea datelor privind cresterea economica peste asteptari din 2007 nu a revigorat prea tare leul. Raportul noteaza ca in prima luna a acestui an structura deficitului de cont curent (cel mai vulnerabil indicator al economiei) s-a schimbat, principala cauza a dezechilibrului fiind acum deficitul de pe partea de venituri, care l-a inlocuit cel putin deocamdata pe cel comercial (export-import).
Comentand ultima majorare de dobanda a Bancii Nationale, analistii BCR afirma ca, "intr-un scenariu neutru", ciclul de intarire ar trebui sa se opreasca aici, dar ca "nu este exclusa o intarire suplimentara a politicii monetare, prin masuri administrative ce ar putea viza in principal creditele in valuta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO