Eveniment

Bechtel a angajat deja 800 de persoane pentru autostrada Transilvania

09.09.2004, 00:00 17

Compania americana Bechtel a angajat deja pentru proiectul de construire a autostrazii Brasov-Bors peste 800 de persoane, dintre care 638 (79%) sint romani.
Managerul pentru relatia cu comunitatile, Drew Slaton, a declarat,  ieri ca numai pentru sectiunea 2B Cluj - Cimpia Turzii, in lungime de 54 de kilometri, au fost angajate aproape 400 de persoane, dintre care 283 sint romani.
"Un numar de 143 de romani au fost angajati direct de Bechtel, iar 140 apartin subcontractorilor. Strainii sint, in principal, experti si specialisti", a spus Slaton.
Bechtel promoveaza o politica de maximizare a aportului autohton in ceea ce priveste personalul administrativ, achizitiile si subcontractorii, a precizat Slaton. "Sintem o echipa internationala care va angaja, pregati si utiliza personal romanesc, intr-o paleta larga de pozitii, de la management, pina la supervizori, operatori echipamente si muncitori calificati", a spus el.
Oficialul Bechtel a precizat ca ii place sa lucreze cu romani. "Am lucrat peste tot in lume, dar imi place la nebunie sa lucrez cu romani. Ne place sa credem ca motivam oamenii nu numai prin salarii, ci si prin oportunitatea de a lucra in cadrul companiei noastre", a afirmat Drew Slaton. El spune ca Bechtel a incheiat deja contracte cu 30 de subcontractori romani, care au oferit materiale de constructii de buna calitate si oameni bine pregatiti.
Autostrada Brasov-Bors va avea patru benzi de circulatie si o lungime totala de 415 kilometri. Proiectul in valoare de 2,2 miliarde euro va fi finalizat in 2012. Inaugurarea lucrarilor a avut loc pe 16 iunie 2004.
Pentru ca asupra proiectului au fost discutii privind costurile prea mari, autoritatile romane au solicitat Bancii Mondiale (BM) finantarea unui raport al unui consultant independent pentru evaluarea preturilor unitare si aranjamentelor financiare la autostrada Brasov-Bors.
Realizarea studiului reprezinta unul din angajamentele asumate de Romania la incheierea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), aprobat de institutia financiara internationala la 7 iulie.
Reprezentantii Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti au confirmat ca au primit o astfel de solicitare, iar elaborarea raportului a inceput, fara sa ofere alte detalii.
Potrivit memorandumului de intelegere transmis conducerii FMI, Romania va solicita mai multor institutii internationale evaluari privind programul de constructie de autostrazi, inainte de finalizarea contractelor aflate in negociere pentru acest tip de constructii.
Dupa elaborarea acestor rapoarte, Romania va consulta FMI in ceea ce priveste sustenabilitatea fiscala a programului general de constructie a autostrazilor, inclusiv cu privire la posibilitatea de a relua licitatia, retrasarea si etapizarea programului de autostrazi, anterior finalizarii proiectelor existente aflate in pregatire.
"Acest studiu va aborda de asemenea suportabilitatea generala si impartirea riscului in cadrul proiectelor de parteneriat public-privat planificate pentru autostrada Brasov-Bucuresti, precum si optiunile de relicitare a acestora", se spune in document.
Finantarea proiectului, in valoare de 3,4 miliarde euro, va fi asigurata, esalonat, din credite externe garantate de Ministerul Finantelor Publice si prin surse de la bugetul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO