Eveniment

BERD ar putea da 20 mil. euro pentru transportul din Arad

03.03.2005, 00:00 11

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea acorda un imprumut in valoare de 20 de milioane de euro Primariei Arad.


Fondurile vor fi folosite pentru imbunatatirea infrastructurii sistemului de transport in comun al municipiului, prin reabilitarea liniilor de tramvai, imbunatatirea pavajului in zonele centrale si modernizarea sistemului de semaforizare. Costul total al proiectului este estimat la 25,2 milioane de euro.


Proiectul prevede imbunatatirea functionarii sistemului de transport, in special prin remodelarea relatiei dintre regia de transport in comun locala si municipalitate.


Aceasta va presupune semnarea unui contract de Serviciu Public multianual intre primarie si regia locala, precum si prin implicarea sectorului privat. Contractul de Serviciu Public ar trebui sa prevada plati multianuale transparente pentru prestarea de servicii, precum si utilizarea de tinte si stimulente pentru imbunatatirea performantelor. De asemenea, proiectul propune cresterea responsabilitatii regiei, mai ales in domeniul financiar si al planificarii investitiilor.


Implementarea proiectului va duce la imbunatatirea functionarii sistemului de transport, prin imbunatatirea sigurantei si a punctualitatii. Un alt efect va fi descongestionarea zonelor centrale, ceea ce va duce si la imbunatatirea calitatii aerului.


In prezent, BERD finanteaza in Romania circa 40 de proiecte, cu o valoare cumulata de 700 de milioane de euro.


Nivelul investitiilor bancii in Romania se va mentine, in acest an, la peste 400 de milioane de euro, nivel similar celui consemnat in 2004, potrivit reprezentantilor BERD.



Banca mai acorda finantari, pentru orasele mici (cu mai putin de 150.000 de locuitori), prin intermediul unui parteneriat cu BCR.



Institutia financiara internationala a acordat BCR o linie de finantare de 20 de milioane de euro, prin care banca romana va oferi credite pe termen de 15 ani.



La rambursarea fondurilor, autoritatile vor avea o perioada de gratie de cinci ani. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO