Eveniment

BERD finanteaza cu 80 de milioane de euro firmele din domeniul energetic

BERD finanteaza cu 80 de milioane de euro firmele din domeniul energetic

Terry McCallion, senior banker la BERD: Romania va primi partea leului. Vom aloca bancilor romanesti implicate in creditarea proiectelor de eficienta energetica 80 de milioane de euro, Bulgaria urmand a primi restul de 20 de milioane de euro.

25.01.2008, 18:11 15

Linia de creditare face parte dintr-un imprumut mai amplu in valoare de 100 mil. euro de care va beneficia si Bulgaria, a declarat pentru ZF Terry McCallion, senior banker la BERD.
Oficialul nu a precizat termenul exact pana la care Romania va primi acest imprumut, adaugand ca acesta va varia in functie de evolutia solicitarilor locale. "Din cele 100 de milioane de euro, Romania va primi partea leului. Vom aloca bancilor romanesti implicate in creditarea proiectelor de eficienta energetica 80 de milioane de euro, Bulgaria urmand a primi restul de 20 de milioane de euro", a spus oficialul BERD.
Linia de credit acordata de BERD se adreseaza in principal companiilor din sectorul industrial, atat intreprinderilor mici si mijlocii cat si companiilor mari.
"In Bulgaria, la astfel de linii de creditare au avut acces de la micii intreprinzatori care au folosit imprumutul pentru schimbarea cuptoarelor pana la marii procesatori din industria alimentara, care au investit in imbunatatirea conditiilor de munca", explica McCallion.
Banii vor ajunge pe piata prin intermediul a trei banci locale cu care institutia financiara internationala a incheiat deja acorduri. Astfel, ieri a fost acordata prima linie de credit in valoare de 35 de milioane de euro, banii fiind distribuiti astfel: BCR - 20 milioane de euro, CEC - 10 milioane de euro si Banca Transilvania - 5 milioane de euro. Restul de 45 de milioane de euro va fi alocat in viitor tot prin intermediul unor banci comerciale din Romania.
"Am acordat finantari in valoare de 175 de milioane de euro proiectelor de eficienta energetica din Bulgaria in decursul ultimilor patru ani, aceasta tara necesitand un sprijin mai mare decat Romania din partea BERD in privinta cresterii eficientei energetice", a continuat McCallion, adaugand ca bancile bulgare au fost mai dificil de convins sa participe la programe de finantare a proiectelor de eficienta energetica. Oficialul BERD estimeaza ca prin intermediul acestei facilitati de creditare vor fi finantate intre 80 si 120 de proiecte de eficienta energetica din Romania.
La randul sau, Claudia Pendred, directorul BERD pentru Romania, a confirmat interesul institutiei pentru participarea la compania energetica nationala pe care Guvernul intentioneaza sa o infiinteze si in componenta careia ar urma sa intre hidrocentrale, termocentrale, un complex energetic si filiale de distributie a energiei.
"In momentul in care Guvernul va lua o decizie, vom putea purta discutii. Nu credem ca Guvernul trebuie sa intarzie investitiile. Este nevoie de fonduri pentru reabilitatea sectorului energetic", a afirmat Pendred.
Prioritatile stabilite de noul director al BERD pentru Romania, pentru urmatorii ani se refera la sprijinirea dezvoltarii sectorului privat, a celui energetic si al infrastructurii.
"Vrem sa elaboram programe pentru companii, care vor viza nu doar acordarea de imprumuturi, ci si participarea la capitalul firmelor, astfel incat acestea sa devina mai competitive si sa isi extinda activitatea nu doar in Romania, ci si in strainatate", a spus oficialul institutiei internationale.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori institutionali din Romania, cu investitii anul trecut de 350 mil. euro, cu 50% mai mult decat in 2006. Valoarea totala a investitiilor institutiei internationale se ridica la circa 3,6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO