Eveniment

BERD: Romania are cel mai mare potential din regiune pentru private equity

14.05.2008, 18:11 12

Romania este privita drept piata din regiune cu cel mai mare potential pentru fondurile de private equity si atrage un interes substantial din partea investitorilor si a managerilor de fonduri, afirma Claudia Pendred, sefa biroului BERD la Bucuresti.
"Piata de private equity este in continua crestere, cele mai multe investitii fiind realizate de fonduri regionale, axate fie pe noile state membre ale Uniunii Europene, fie pe sud-estul Europei. BERD va continua sa sustina diferiti administratori de fonduri in crestere prin contributii directe la fonduri, dar cauta si oportunitati de investire in parteneriat cu fonduri", a declarat Pendred pentru ZF.
Fondurile de private equity pot contribui la restructurarea si modernizarea unei companii, la cresterea capitalului de lucru, la sustinerea unor achizitii pentru extindere sau la consolidarea bilantului. BERD poate investi insa si in companii cu afaceri mai mici decat cele vizate in general de fonduri sau ai caror proprietari nu sunt dispusi sa cedeze controlul asupra managementului.
La sfarsitul lui 2006, investitiile de tip private equity din Romania reprezentau numai circa 0,1% din PIB, fata de 0,4% in Cehia sau 0,6% in Ungaria, insa peste nivelurile inregistrate in Rusia si Ucraina, conform statisticilor BERD.
Institutia financiara internationala a adoptat recent o noua strategie de investitii in Romania, unul dintre obiective fiind sustinerea sectorului financiar nebancar, inclusiv a companiilor de asigurari.
"Ne uitam la firme de microfinantare, la companii de leasing, consumer finance si factoring pentru care putem furniza credite, participatii la capital sau produse structurate", spune Pendred, mentionand ca BERD cauta sa se implice si in pensiile private.
Bancile comerciale sunt canalul principal prin care BERD deruleaza proiecte de finantare in domenii precum cresterea eficientei energetice, reabilitarea termica a locuintelor sau agricultura. "Pentru sectorul agricol vom coopera cu institutiile financiare locale pentru a gasi posibilitati de finantare a achizitiilor de echipament agricol, inclusiv in leasing. De asemenea, intentionam sa sprijinim bancile sa isi extinda retelele de unitati in zona rurala, apeland si la finantarile UE pentru facilitarea accesului IMM-urilor la credite."
Oficialul BERD sustine ca investitiile in agricultura sunt cruciale nu doar in sectorul primar, ci si in infrastructura agricola (echipamente de irigatii, perdele de protectie) si in industria procesatoare.
"In contextul cresterii preturilor internationale ale alimentelor, consideram necesare cresterea investitiilor in agricultura si deblocarea potentialului nefolosit. Modul cel mai eficient de a genera o oferta suplimentara la cererea mondiala in crestere este facilitarea investitiilor pe intreg lantul agricol si vom incerca sa sustinem crearea unor instrumente de finantare rurala." Pendred remarca faptul ca terenurile arabile din Romania pot fi printre cele mai productive din UE, insa este nevoie in primul rand de concentrarea unor suprafete mai mari pentru cresterea eficientei, pe langa problemele legate de logistica si distributia produselor agricole.
In acelasi timp, BERD incearca sa atraga mai multe banci care sa distribuie fonduri din facilitatea de crestere a eficientei energetice in companii industriale, finantarea totala alocata Romaniei fiind de 80 mil. euro. Pana acum, BCR a primit o linie de 20 mil. euro, CEC - 10 mil. euro si Banca Transilvania - 5 mil. euro.
Sefa biroului BERD la Bucuresti considera ca inca este destul loc pe o piata bancara in care creditul reprezinta mai putin de 50% din PIB. "Totusi, in contextul crizei financiare globale si al cresterii rapide a creditului pe piata romaneasca - un fenomen de altfel normal intr-o economie emergenta cu dezvoltare rapida - va fi nevoie de o monitorizare atenta pentru asigurarea stabilitatii sistemului financiar."
BERD este principalul actionar al Bancii Transilvania si se arata gata sa sprijine inclusiv bancile cu actionar majoritar strain pentru a face fata conjucturii externe care a determinat scumpirea finantarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO