Eveniment

BERD scade la 1% prognoza de crestere economica, iar RBS vede risc de recesiune

27.01.2009, 20:14 14

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a taiat doua puncte procentuale din prognoza de crestere economica pentru Romania pe 2009, de la 3% la 1% pentru anul acesta, fata de 8% in 2008.

In acelasi timp, RBS Bank Romania si-a ajustat prognoza de la 2,4% la 0%, considerand ca probabilitatea unei cresteri negative devine din ce in ce mai mare in masura in care cererea interna va fi tot mai afectata de deprecierea abrupta a leului, care genereaza scumpiri sau erodeaza puterea de cumparare.
"In prezent, Romania are 50% sanse sa inregistreze o crestere economica pozitiva minima", spune Catalina Constantinescu, senior analist al RBS.
Si BERD, care are o expunere de miliarde de euro in Romania, avertizeaza ca perspectivele s-au inrautatit pentru intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, care incepe sa resimta criza "din plin". BERD anticipeaza o cadere cu 5% a economiilor Ucrainei si Letoniei, respectiv o scadere cu 2% a PIB-ului Ungariei. Pentru Cehia, prognoza actualizata indica o crestere zero pe 2009, la fel ca pentru Croatia. Polonia ar urma sa inregistreze o crestere a PIB cu 1,5%, iar campioana regiunii este estimata a fi Slovacia, creditata cu o crestere a PIB de 2,5%.
"Cresterea pozitiva din Europa de Sud-Est (care include Romania) reflecta cererea de consum inca solida si in unele cazuri gradul mai scazut al intermedierii financiare, insa riscul unei incetiniri si mai abrupte este ridicat", comenteaza Erik Berglof, economistul-sef al BERD.
Guvernul construieste bugetul pe o prognoza de crestere a PIB cu 2,5%, ajustata cu un punct fata de estimarea anterioara de 3,5%.
Ca factor negativ pentru dinamica economiei romanesti, si BERD si RBS au in vedere recenta revizuire de prognoza pentru zona euro operata de Comisia Europeana, care vede o contractie de 0,9% fata de scenariul anterior, care miza pe o crestere minima de 0,2%. Economistii BERD noteaza ca incetinirea economiilor din Europa Centrala si de Est a fost mai rapida decat se anticipa in ultimele luni din 2008.
"Capacitatea tarilor din regiune de a rezista unui soc extern atat de puternic pe termen mai lung va depinde de viteza cu care isi va reveni economia globala, de eforturile combinate ale guvernelor si ale institutiilor financiare internationale, inclusiv BERD, de a proteja sistemele financiare din regiune, precum si de sprijinul pe care bancile straine il vor acorda subsidiarelor din Europa Centrala si de Est, spune economistul-sef al BERD.
Pe baza ultimelor date, este de asteptat ca majoritatea analistilor si institutiilor sa-si ajusteze prognozele.
Statisticile Bancii Nationale pe luna decembrie indica mentinerea tendintei de incetinire abrupta a creditului, viteza de crestere pe 2008 fiind de aproximativ 34%, la jumatate fata de cea din 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO