Eveniment

BERD si IFC, actionari la Banc Post

13.10.2004, 00:00 19



Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) vor deveni actionari ai Banc Post, prin conversia in actiuni a doua imprumuturi de cate 8 milioane de dolari, au declarat ieri surse bancare.



Operatiunea va fi aprobata in AGA din 25 octombrie si se va face cu drept de preemtiune restrans pentru actionarii existenti. Pe langa cei 16 milioane de dolari aferenti BERD si IFC, actionarii existenti pot subscrie in limita a 10 milioane de dolari, direct proportional cu participatia detinuta.



In urma majorarii, cele doua institutii internationale vor detine intre 7,3% si 8% din capitalul Banc Post. Totodata, EFG Eurobank este obligata sa subscrie intrega suma ce-i revine din cota de 10 milioane de dolari, pentru a pastra pachetul majoritar de 51% din actiunile bancii.



In cazul participarii tuturor actionarilor, societatile de investitii financiare (SIF), care au in prezent participatii de 6%, nu vor putea depasi o cota de 5,2%.



In urma cu cateva luni, EFG Eurobank, actionarul majoritar, si-a crescut participatia cu 5,34%, in urma unei oferte de cumparare lansate salariatilor, tranzactie a carei valoare s-a ridicat la aproape 6,1 milioane de euro.



Pretul oferit de actionarul elen a fost de 7.000 de lei/actiune, de aproape patru ori peste valoarea nominala a unei actiuni. In cadrul majorarii de capital, pretul unei actiuni va fi echivalentul a 0,1261 dolari, respectiv peste 4.200 de lei/actiune.



Dupa inchiderea tranzactiei intre EFG si salariati, actionarul majoritar a urcat participatia la 58,59% din titlurile Banc Post.



Un pachet de 30% din capital este controlat de cele cinci SIF, avand cote egale de cate 6%.



Ceilalti actionari sunt GE Capital - 8,75% din actiuni, pachet pentru care EFG are drept de preemtiune in cazul vanzarii, si salariatii si pensionarii bancii, cu 2,66% din actiuni.



EFG Eurobank Ergasias a devenit actionar majoritar la Banc Post, in luna iulie a anului trecut, cand a preluat de la Banco Portugues de Investimento 17% din titluri, pentru suma de 23 milioane de euro.



In anul 1998, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, au acordat Banc Post doua imprumuturi de 10 milioane de dolari, convertibile in actiuni. Numai opt milioane de dolari din fiecare credit pot fi transformati in actiuni.



La sfarsitul anului trecut, banca si-a majorat capitalul social de la 664 miliarde de lei la 1.172 miliarde de lei (circa 29,6 milioane euro), prin incorporarea unor rezerve in valoare de 512,1 miliarde de lei (12,9 milioane euro). Subscrierea sumei maxime aprobate ar duce capitalul bancii la aproximativ 50 de milioane euro. BERD si IFC vor detine cate un loc in Consiliul de Administratie al Banc Post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO