Eveniment

Bilanţul valului de frig polar care loveşte Europa: peste 300 de morţi

Autor: Andreea Mindrila

06.02.2012, 18:25 83

Valul de ger care a cuprins Europa de mai bine de o săptămână a provocat la sfârşitul săptămânii trecute haos pe continent. Serviciile de urgenţă au fost suprasolicitate, unele curse aeriene au fost anulate, iar numărul victimelor a depăşit 300, scrie The Telegraph.

Cele mai năpăstuite au fost persoanele fără adăpost, zeci de astfel de persoane murind îngheţate.

În Ucraina, bilanţul total al victimelor era luni de 131, cele mai multe fiind persoane fără adăpost care au murit pe stradă în ultimele nouă zile din cauza gerului, a anunţat comandamentul situaţiilor de urgenţă. În toată ţara 1.800 de persoane au fost spitalizate şi peste 75.000 de oameni au căutat hrană şi căldură în cele peste 3.000 de adăposturi.

La Roma traficul a fost paralizat de poleiul care s-a format după ce oraşul a fost acoperit de zăpadă.

Locuitorii din Roma şi-au croit drum pe străzile blocate de copacii rupţi, acuzând lipsa de ajutor din partea autorităţilor.

"Este îngrozitor. Tebuie să merg două ore pe jos prin ger pentru a ajunge la metrou. Copacii rupţi au căzut peste maşini în întreaga zonă şi nimeni nu vine să ne ajute", spune Federico Maneski, un locuitor din capitala iatliană.

În Italia au murit din cauza frigului 17 persoane, iar în Polonia numărul victimelor a ajuns la 53.

În Serbia, autorităţile au declarat stare de urgenţă în 32 de oraşe din sudul şi sud- vestul ţării după decesul a 9 oameni. Aproximativ 70.000 de persoane au rămas izolate în sate, poliţia şi armata asigurânu-le alimentele şi lucrurile de strictă necesitate, spune Predrag Maric, responsabil cu serviciile pentru situaţii de urgenţă.

Temperaturile din timpul nopţii au coborât până la minus 40 de grade Celsius în Finlanda, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să meargă şi să voteze pentru alegerile prezidenţiale. Conducătorii auto au fost avertizaţi că pe şosele se va forma polei, iar vizibilitatea va fi redusă. Aceste condiţii au provocat vineri mai multe caramboluri în apropiere de Helsinki, în care au fost implicate mai mult de 200 de maşini, iar 40 de oameni au primit îngrijiri medicale.

În România, numărul victimelor a ajuns la 39 de la avertizarea de cod galben emisă de meteorologi pe 28 februarie şi până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO