Eveniment

BM: BNR foloseste cursul ca ancora antiinflationista

01.06.2007, 19:07 27

Reducerea ratelor dobanzilor din acest an arata intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a folosi intr-o masura mai mare politica ratelor de schimb ca ancora antiinflationista, a declarat ieri Catalin Pauna, economist al biroului Bancii Mondiale (BM) la Bucuresti.
Potrivit lui Pauna, exista opinii potrivit carora BNR pare mai degraba ca tine cont de trecut decat de viitor.
"Dinamica inflatiei din aceasta luna si din luna urmatoare va arata daca aceste opinii sunt justificate", a spus Pauna.
Economistul BM a raspuns unei intrebari legate de o afirmatie recenta a FMI, care considera prematura reducerea ratelor dobanzilor in Romania, intrucat anticipeaza o revenire pe crestere a ratei inflatiei in a doua parte a anului si la inceputul anului viitor
Oficialii BM au atras atentia asupra problemei deficitului de cont curent, mentionand ca acesta nu reprezinta o amenintare imediata pentru Romania, dar problema trebuie rezolvata inainte sa escaladeze. "Temerile mele sunt pe termen mediu, nu acum. Avansul prea rapid al creditelor si salariilor poate afecta productivitatea, ceea ce, pe termen mediu, ingreuneaza reducerea deficitului de cont curent", a declarat ieri Thomas Blatt Laursen, economist-sef al biroului BM la Varsovia. Ritmul real de crestere al salariilor este mai mare decat al productivitatii, a mentionat economistul institutiei financiare.
BM considera ca Romania, Bulgaria si Letonia au nevoie de politici fiscale mai ambitioase, intrucat isi permit cu greu majorarile de cheltuieli prevazute pentru acest an. Cele mai multe tari din regiune nu profita suficient de cresterea economica pentru a-si imbunatati situatia finantelor publice, si nu exista asteptari ca situatia sa se schimbe semnificativ in acest an, potrivit raportului.

Crestere economica in primul trimestru la 6,3%
Economia Romaniei a consemnat cel mai probabil in primul trimestru o crestere economica de 6,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat ieri Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de Reuters. "Estimarea privind cresterea economica din primul trimestru a fost de 6,3%. Evolutia reprezinta un indiciu referitor la perspectivele favorabile de dezvoltare ale economiei pe ansamblul anului", a mai spus Dijmarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO