Eveniment

BNR: Creşterea producţiei industriale încetineşte în trimestrul al doilea pe fondul scăderii comenzilor

Autor: Ciprian Valentin Botea

24.05.2011, 23:36 138

Producţia industrială, care a avut cea mai importantăcontribuţie la ieşirea economiei din recesiune, ar putea continuasă-şi încetinească ritmul de creştere în trimestrul al doilea încondiţiile unui volum mai mic de comenzi pentru industriaprelucrătoare, consideră analiştii BNR.

"Perspectiva pentru perioada aprilie-iunie (privind creştereacererii din industrie - n. red.) a consemnat o relativădeteriorare, nivelul indicatorului de încredere calculat la niveleuropean pentru sectorul prelucrător coborând până la 0,1 puncte",se arată în ultimul raport lunar al Băncii Naţionale. Valoareaindicatorului de încredere calculat de Directoratul General deAfaceri şi Eco­nomie din cadrul Comisiei Europene urcase la 2,7puncte în cele trei luni ante­rioare, nivel comparabil cu celînregistrat înainte de criză.

Avansul producţiei industriale s-a temperat în martie la 9,8%faţă de aproape 13% în luna anterioară. Mişcarea s-a da­toratexclusiv producţiei din industria prelucrătoare, creşterea anuală aproducţiei din acest sector încetinind cu 4,4 puncte procentuale înmartie, până la 10,7%.

Industriile alimentară, metalurgică, chimică şi industriamobilei au înregistrat chiar variaţii anuale negative în lunamartie.

Producţia industrială s-a menţinut în teritoriul pozitiv înultimul an şi jumătate datorită cererii externe, după ce în primaparte a lui 2009 ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere dedouă cifre.

Producţia industrială a fost principalul motor care a reuşit săscoată economia din recesiune, în primul trimestru aceastaînre­gistrând o creştere cu peste 10%, cea mai mare parte aproducţiei mergând la export.

Analiştii mai notează totodată că şomajul continuă să scadă, darnu ca efect al creării de noi locuri de muncă, ci în condiţiile încare tot mai mulţi şomeri renunţă să-şi mai caute un loc de muncăprin intermediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă dupăexpirarea perioadei în care beneficiază de indemnizaţie de lastat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO