Eveniment

BNR lasa piata sa ghiceasca: momentul interventiilor, dar si sumele cumparate

09.03.2005, 00:00 10

BNR nu va mai da publicitatii sumele cumparate lunar de pe piata valutara, asa cum obisnuia sa o faca de ani de zile in comunicatele de presa privind nivelul lunar al rezervei valutare.


"De acum incolo nu vom mai da indicii in aceasta privinta", a declarat ieri Cristian Popa, viceguvernator al BNR, in cadrul unui interviu acordat agentiei internationale Bloomberg. El spune ca o astfel de abordare se regaseste in zona euro.


De asemenea, viceguvernatorul a contestat estimarile conform carora BNR ar fi cumparat peste un miliard de euro in luna februarie, afirmand ca suma ridicata din piata a fost mai mica.


Potrivit comunicatului BNR, intrarile la rezerva valutara au insumat luna trecuta 1,414 miliarde de euro, reprezentand, cumulat, cumparari din piata valutara, venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele. In acelasi timp, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat la jumatatea lunii februarie ca BNR a cumparat peste 520 de milioane de euro in numai doua zile pentru a frana declinul cursului de schimb.



Cristian Popa, viceguvernator al BNR, spune ca pentru a evita o presiune de apreciere excesiva a leului, banca centrala are in vedere noi reduceri de dobanda, insa tinand cont si de evolutia inflatiei, precum si mentinerea volatilitatii cursului de schimb, astfel incat sa nu existe certitudini nici de scadere, nici de crestere a cursului in diferite perioade.



Oficialul bancii centrale nu a dorit sa mentioneze daca exista intentia de a impune anumite perioade de asteptare la repatrierea de plasamente monetare facute de straini.



In acelasi timp, BNR isi mentine decizia de a nu anunta o anumita data pentru liberalizarea accesului nerezidentilor la constituirea de depozite la termen in lei. "Credem ca ar fi un mesaj nepotrivit. In negocierile cu UE am stabilit ca va fi vorba de prima jumatate a lui 2005 si respectam acest calendar", a spus Popa.



Pe de alta parte, BNR discuta cu FMI si UE stabilirea unui pachet de masuri de salvgardare care sa descurajeze intrarile de valuta cu un potential speculativ excesiv.



Masurile respective, compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu, ar urma sa intre in vigoare inaintea momentului liberalizarii, ceea ce ar putea constitui un indiciu suplimentar in privinta datei respective.



In acelasi context, Dragos Neacsu, seful Trezoreriei Statului, a declarat pentru Bloomberg ca strainii ar putea beneficia de acces liber la cumparari de titluri de stat emise in lei, cu maturitati mai lungi de un an, incepand de la 1 ianuarie 2006. De asemenea, el a reluat intentia Ministerului Finantelor de a lista obligatiuni de stat la Bursa de Valori Bucuresti chiar de la jumatatea acestui an.



Viceguvernatorul Cristian Popa a declarat ca inca nu s-a luat o decizie in privinta accesului strainilor la instrumente cu maturitati de sub un an.



Cei doi oficiali au participat la Londra la o conferinta privind Romania, organizata de London Stock Exchange impreuna cu Ambasada Romaniei in Marea Britanie.



Printre subiectele discutate s-au numarat efectul introducerii cotei unice de impozitare din perspectiva investitiilor straine, evolutiile macroeconomice si ale pietei de capital, privatizarile din sectorul bancar, oportunitatile de investitii si climatul de afaceri din Romania.



Printre participantii la conferinta organizata cu sprijinul Bancii Anglo-Romane si al bancii de investitii Creditanstalt, s-au numarat reprezentanti ai unor institutii precum Standard & Poor's, JP Morgan, Credit Suisse First Boston, Merrill Lynch, Deutsche Bank, BERD, Goldman Sachs, Mizuho Corporate Bank Ltd., London School of Economics, London Business School, ING Investment Bank, Bloomberg, DowJones NewsWire.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO